„Secțiile de poliție” secrete înființate de China în SUA sunt monitorizate de FBI

L. G. | 18.11.2022

FBI este „îngrijorat” de informațiile apărute potrivit cărora „secții de poliție” secrete care au legături cu Beijingul au fost înființate în Statele Unite, relatează BBC.

Pe aceeași temă

Un raport din septembrie emis de ONG-ul Safeguard Defenders a relevat prezența acestor secții în întreaga lume, inclusiv la New York. Directorul FBI, Christopher Wray, le-a spus politicienilor de rang înalt că agenția monitorizează informațiile referitoare la existența unor astfel de centre din toată țara.

 

„Suntem conștienți de existența acestor secții”, a spus Wray. „Pentru mine, este scandalos să cred că poliția chineză ar încerca să se înființeze la New York, să spunem, fără o coordonare adecvată. Încalcă suveranitatea și evită procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii”, a subliniat el. Întrebat dacă aceste secțiile de poliție au încălcat legea SUA, Wray a spus că FBI „verifică parametrii legali”.

 

Înaltul oficial american a făcut aceste declarații la o audiere a Comisiei pentru securitate internă și afaceri guvernamentale a Senatului SUA.

 

Potrivit ONG-ului Safeguard Defenders din Spania, birourile chineze de securitate publică au înființat „secții de poliție” pe mai multe continente, inclusiv două la Londra și una la Glasgow. În America de Nord, ONG-ul a găsit secții în Toronto și în New York.

 

Se pare că unitățile au fost create pentru a combate criminalitatea transnațională și pentru a oferi servicii administrative cetățenilor chinezi din străinătate, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere în străinătate și alte servicii consulare.

 

Cu toate acestea, Safeguard Defenders a precizat că stațiile servesc și unui „scop mai sinistru”, contribuind la „reprimarea tuturor tipurilor de activități ilegale și infracționale care implică chinezi din străinătate”.

 

China a negat că ar conduce stațiile înființate în străinătate.

 

Wray a mai menționat că Statele Unite au deschis o serie de acuzații legate de hărțuirea, urmărirea, monitorizarea și șantajarea întreprinse de către guvernul chinez asupra persoanelor din SUA care l-au criticat pe președintele chinez Xi Jinping.

 

„Este o problemă reală și un subiect despre care discutăm și cu partenerii noștri din străinătate, pentru că nu suntem singura țară în care s-a întâmplat acest lucru”, a afirmat el.

 

În octombrie, SUA au deschis acuzațiile penale împotriva a șapte cetățeni chinezi acuzați că au spionat și hărțuit un rezident american și pe familia sa, ca parte a eforturilor guvernului chinez de a-l aduce înapoi în China.

 

Luna trecută, una dintre „secțiile de poliție” chinezești din centrul capitalei irlandeze Dublin a primit ordin de închidere din partea guvernului, ca urmare a activității întreprinse de Safeguard Defenders.

 

De asemenea, oficialii canadieni din cadrul serviciilor secrete au spus recent că investighează acuzațiile potrivit cărora China ar fi deschis „secții de poliție” neoficiale pe teritoriul canadian.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22