Șefa CE îl contrazice pe ministrul Tătaru care spune că vaccinul anti-Covid vine în decembrie

Laurentiu Gheorghe | 28.10.2020

Președintele CE, Ursula von der Leyen, a declarat că distribuția potențialelor vaccinuri împotriva COVID-19 către statele UE ar putea începe în mod serios în aprilie 2021, conform Reuters şi EFE.

Pe aceeași temă

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că evoluția pandemiei în statele europene este „alarmantă” şi le-a cerut țărilor membre să ia măsuri îndrăznețe pentru «a salva vieţi», precum şi mai multă coordonare între ele.

„Relaxarea măsurilor în lunile de vară nu a fost întotdeauna însoţită de paşi pentru realizarea unei capacităţi de răspuns suficiente”, notează într-o declaraţie executivul comunitar.

„Situaţia COVID-19 este foarte gravă (...) Toate datele indică o puternică expansiune a virusului în toată Europa. Ne aflăm în plin val doi. Săptămâna trecută s-a ajuns la o cifră de un milion de infecţii confirmate. În săptămânile următoare aceste cifre vor continua să crească, şi aceasta foarte rapid”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a estimat că UE trebuie să-şi intensifice răspunsul şi a lansat un apel către statele membre să se coordoneze mai strâns, astfel încât „măsurile îndrăzneţe care să fie luate acum să ajute la salvarea de vieţi şi la protejarea mijloacelor de subzistenţă”.

În ceea ce privește disponibilitatea potențialelor vaccinuri împotriva COVID-19 contractate de executivul comunitar în numele statelor membre, cantități semnificative sunt așteptate începând din luna aprilie, iar, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, potrivit președintei Comisiei Europene.

„Nu este momentul să ne relaxăm”, a insistat Ursula von der Leyen, îndemnând cetățenii europeni să reziste în fața senzației de oboseală față de restricțiile antiepidemice. „Acest Crăciun va fi un Crăciun diferit”, a subliniat ea.

Pentru a controla răspândirea infecțiilor, Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre ale UE să-și coordoneze strategiile de testare şi să folosească mai mult testele antigen rapide, deși oferta pentru acestea este la nivel global redusă în raport cu cererea. Actualele lipsuri în capacitatea de testare necesită acțiune rapidă, a mai avertizat Comisia Europeană.

Executivul comunitar a anunţat săptămâna trecută achiziţia a 22 de milioane de teste antigen pentru nevoile imediate ale statelor UE, iar acum le solicită acestora să cumpere mai multe teste prin scheme comune de achiziţie.

Comisia Europeană mai doreşte ca statele membre să aplice reguli comune de testare pentru călători la sosirea în ţară şi reguli de carantină comune.

Tătaru: Primele doze de vaccin anti-Covid vor sosi în decembrie

„Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este - și în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătății, la videoconferința Profit Health Forum.

Ministrul a precizat că este vorba despre vaccinul contractat de Comisia Europeană.

Tătaru a spus, totodată, că, în ultimele săptămâni, efortul autorităților a constat în extinderea facilităților de terapie intensivă. Astfel, dacă pandemia de coronavirus a găsit România, în urmă cu 8 luni, cu un număr de 740 paturi de ATI, s-a ajuns în prezent la 1.200, iar în perioada imediat următoare vor fi asigurate 1.400 de paturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22