Șefa Comisiei Europene anunță noi standarde anti-corupție și pentru independența juatiției

L. G. | 14.09.2022

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că anul viitor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului legislativ pentru combaterea corupției.

Pe aceeași temă

„Vom ridica standardele privind infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita”, a mai spus Ursula von der Leyen într-un discurs la Strasbourg.

În plus, ea a spus că Bruxelles-ul va insista asupra independenței judiciare, iar Comisia va utiliza mecanismul de condiționalitate, care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept.

Ursula von der Leyen a făcut declarațiile despre corupție într-un cadru mai larg, arătând că UE trebuie să își proiecteze valorile și principiile democratice și în afara granițelor. În același timp, ea a anunțat că UE trebuie să își protejeze valorile în interior în fața asaltului unor regimuri nedemocratice, dând ca exemplu institutele culturale chineze care răspândesc propaganda Beijingului

Declarațiile lui von der Leyen:

  • Nu ar trebui să pierdem din vedere modul în care autocrații străini vizează țările noastre. Entitățile străine finanțează instituții care ne subminează valorile. Dezinformarea lor se răspândește de pe internet în sălile universităților noastre. La începutul acestui an, Universitatea din Amsterdam a închis un centru de cercetare așa-zis independent, care era, de fapt, finanțat de entități chineze. Acest centru publica așa-numite cercetări privind drepturile omului, calificând drept „zvonuri” dovezile privind lagărele de muncă forțată pentru uiguri.

  • Aceste minciuni sunt toxice pentru democrațiile noastre.

  • Vă supun atenției următorul lucru: am introdus acte legislative pentru a examina, din motive de securitate, investițiile străine directe în întreprinderile noastre. Dacă facem acest lucru pentru economia noastră, nu ar trebui oare să facem același lucru și pentru valorile noastre? Trebuie să ne protejăm mai bine de interferențele răuvoitoare.

  • Iată de ce vom prezenta un pachet privind apărarea democrației. Acesta va scoate la lumină influențele străine disimulate și finanțările dubioase. Nu vom permite cailor troieni ai autocrației să ne atace din interior democrațiile. De peste 70 de ani continentul nostru se îndreaptă către democrație. Însă beneficiile călătoriei noastre îndelungate nu sunt o certitudine. Mulți dintre noi consideră de mult prea mult timp că democrația este ceva de la sine înțeles. În special cei care, la fel ca mine, nu au trăit niciodată sub pumnul unui regim autoritar. Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În absolut fiecare zi. Trebuie să le protejăm atât de amenințările externe cu care se confruntă, cât și de viciile care le erodează din interior.

  • Comisia pe care o conduc are nu numai datoria, ci și un rol extrem de nobil de a proteja statul de drept. Prin urmare, permiteți-mi să vă asigur: vom continua să insistăm asupra independenței sistemului judiciar. Și ne vom proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate.

  • Iar astăzi aș dori să mă concentrez asupra corupției, cu toate fațetele sale. Fațeta reprezentată de agenții străini care încearcă să ne influențeze sistemul politic. Fațeta reprezentată de întreprinderile sau fundațiile dubioase care abuzează de banii publici.

  • Dacă vrem să fim credibili atunci când le cerem țărilor candidate să își consolideze democrațiile, trebuie ca și noi să eradicăm corupția pe plan intern. Iată de ce anul următor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ privind combaterea corupției. Vom stabili standarde mai ridicate în ceea ce privește infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, pe lângă infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita.

  • Vom propune, de asemenea, includerea corupției în regimul nostru de sancțiuni în materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre în străinătate.

  • Corupția erodează încrederea în instituțiile noastre. Prin urmare, trebuie să luptăm împotriva acesteia cu toată forța legii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22