Pe aceeași temă
Avocatul lui Christine Lagarde a anunțat că va depune recurs la Curtea de Casație la decizia trimiterii în judecată a acesteia.
Consiliul de Administrație al FMI "continuă să aibă încredere în capacitățile directorului general de a-și asuma în mod eficient funcțiile", a declarat imediat după anunțarea trimiterii în judecată purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
Lagarde declarase anul acesta că este disponibilă pentru un al doilea mandat la FMI, dar în acest moment situația devine neclară dacă va mai putea continua, chiar dacă nu va fi condamnată.
Dacă va fi găsită vinovată ea riscă să petreacă un an în închisoare, scrie BBC.
Ea este judecată pntru neglijență a unei persoane care ocupă o poziție într-o autoritate publică.
Cazul se referă la rolul pe care Lagarde la avut, când era ministru de finante în guvernul Sarzkozy în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Bernard Tapie, un om de afaceri controversat și apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy.
Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluționa un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participației la Adidas în anii 1990.
Litigiul dintre omul de afaceri și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.
Lagarde l-a înlocuit în fruntea FMI pe Dominique Strauss-Kahn, în 2011.
Strauss-Kahn, și el fost minsitru francez, a demisionat după ce a fost arestat și acuzat de hărțuire sexuală în New York, într-un dosar care a fost închis ulterior.