Pe aceeași temă
În ciuda a ceea ce spun, cred că rușii nu îl văd pe Assad în viitorul Siriei", a apreciat Brennan la o conferință de la Washington.
"Cred că rușii înțeleg că nu există soluție militară în Siria și că e nevoie de un gen de proces politic", a declarat el.
"Problema este în ce moment și cum vor fi capabili să-l scoată din scenă", a adăugat directorul CIA.
"În mod paradoxal, au gândit că trebuie mai întâi să-l întărească pe Assad înainte de a-l putea retrage", a explicat el.
Moscova vrea "să dobândească mai multă influență" în Siria, înainte de a merge spre "un proces politic care să-i protejeze interesele" în țară, a estimat John Brennan.
Rușii dispun în Siria de o importantă bază militară la Tartus. Pe plan militar, scopul Moscovei ar fi în primul rând să reducă presiunea grupurilor rebele asupra regimului în regiunile Idleb și Hama, a mai precizat Brennan.
"Însă au descoperit că este mult mai dificil să facă progrese împotriva opoziției decât anticipau", a spus el.
Rusia a lansat la 30 septembrie o campanie de bombardamente în Siria împotriva "terorismului". Ea este însă acuzată de Washington și aliații săi occidentali că vizează în primul rând grupurile care se opun regimului lui Bashar al-Assad.
Secretarul de stat John Kerry urmează să participe la sfârșitul săptămânii, la Viena, la discuții multilaterale privind conflictul sirian, după o primă rundă de convorbiri săptămâna trecută la care au participat SUA, Rusia, Arabia Saudită și Turcia.
***
Intens contestat de Occident, care il acuza de crime impotriva propriului popor, Bashar al-Assad a tinut sa isi exprime “uriasa recunostinta” pentru “intreaga conducere” rusa pentru asistenta militara acordata.
“Fara deciziile si actiunile voastre terorismul, aflat in extindere in regiune, ar fi inghitit o zona mult mai larga”, a spus Assad, subliniind faptul ca interventia rusa respecta dreptul international.
Presedintele sirian ar fi spus, in final, ca actuala criza din tara sa are nevoie de o rezolutie politica.
“Desigur ca intregul popor sirian vrea sa ia parte la deciziile ce privesc soarta statului. Terorismul este un obstacol real la o solutie politica”, a mai spus el, in prezenta lui Putin, potrivit sursei citate.
De cealalta parte, presedintele rus si-a declarat sustinerea pentru o solutie politica in Siria, armata rusa simtindu-se obligata sa intervina in aceasta tara pentru ca militantii islamisti reprezinta o amenintare la securitatea Federatiei.
“Din pacate, pe teritoriul Siriei se afla aproximativ 4.000 de oameni din fosta Uniune Sovietica care lupta impotriva fortelor guvernamentale. Fara discutie, noi nu le putem permite sa se intoarca in Rusia dupa ce au primit experienta in lupta si instructie ideologica”, a spus Putin, potrivit transcriptului emis de Kremlin.
ONG: Jumatate din victimele rusilor sunt rebeli
Majoritatea persoanelor ucise in urma raidurilor aeriene ruse in Siria faceau parte din gruparile rebele anti-Assad, sustine o Organizatie Non-Guvernamentala.
Cifrele prezentate public confirma acuzele Occidentului conform carora Moscova foloseste lupta antiterorista ca pretext pentru a lovi adversarii aliatului sau Bashar al-Assad.
Din cele 370 de persoane ucise in Siria de la inceputul interventiei ruse (30 Septembrie), 243 erau combatant (dintre care 52 ai gruparii Stat Islamic), iar 127 civili, arata ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Potrivit directoului Observatorului Sirian, Rami Abdel, in cele trei saptamani de raiduri aeriene, “370 de persoane au fost ucise in sute de lovituri ruse, dintre care 243 combatanti, din care 52 ai gruparii Statul Islamic si 127 civili”.
Asta inseamna ca ceva mai mult de jumatate din totalul mortilor sunt din randurile rebelilor moderati anti-Assad.
CITIȚI ȘI: Lavrov: Soarta lui Assad trebuie decisa de sirieni, nu prin lupta sau lovituri de stat
Cifrele confirma scenariul Occidentului potrivit caruia implicarea militara a Moscovei in Siria, sub pretextul luptei antiteroriste, are de fapt ca tinta opozitia moderata anti-guvernamentala si sustinerea regimului lui Bashar al-Assad, acuzat de crime impotriva propriului popor.
Mai mult, o informatie aparuta pe agentiile internationale arata ca rusii au ucis intr-un raid aerian un comandant rebel sustinut de Occident.
Potrivit unui purtator de cuvant al grupului Prima Divizie de Coasta, loviturile rusilor in provincial Latakia l-au ucis pe Basil Zamo, fost capitan in armata siriana si actual lider al rebelilor.