Şeful comunității de informații: Apariția unui spion precum Snowden nu poate fi prevenită

E.b. | 22.11.2016

Edward Snowden este un narcisist, iar dezvăluirile sale au avut un impact major asupra activității serviciilor secrete, spune James Clapper șeful comunității agențiilor de informații americane.

Pe aceeași temă

 

 

El nu crede că apariția unui nou Snowden poate fi prevenită și, potrivit presei din SUA, există deja o persoană care „sifonează informații” despre programele secrete ale Agenției de Securitate Națională (NSA), conform Wired, preluată de Digi24.ro.

 

Edward Snowden, care a părăsit SUA [n anul 2013, a divulgat informaţii secrete ale CIA şi NSA şi este acuzat de înaltă tradare.


La 8 iunie 2013, James Clapper șeful spionilor acorda un interviu postului NBC, când un angajat al serviciilor secrete a întrerupt înregistrarea, spunându-i că trebuie să răspundă la telefon. Și atunci a auzit James Clapper numele care i-a marcat cariera care se încheie la începutul anului viitor: Edward Snowden.


Cu câteva luni în urmă, Clapper spusese, într-o audiere în Congres, că NSA nu adună informatii despre sute de milioane de americani, iar Snowden susține că asta l-a determinat să facă publice informațiile despre aploarea sistemului de ascultare și colectare a ceea ce în limbajul de specialitate se numește „metadata”.


„Încearcă să vândă povestea asta, dar e o prostie. Cred că este narcisist. Nu cred în pretinsul său idealism, nu cred o iotă în asta”, spune Clapper, convins că numele fostului angajat CIA îl va urmări întreaga viață. „Sunt sigur că asta se va regăsi în primul rând al necrologului meu din Washington Post. Dar asta e viața într-un oraș mare”, susţine șeful comunității de spionaj.


Potrivit acestuia, apariția unui nou Snowden nu poate fi împiedicată. Motivul: sistemul de secretizare a documentelor folosit de serviciile secrete – apărut în era hârtiei - este învechit. „La un moment dat va fi nevoie de schimbare fundamentală în sistemul de secretizare. Regulile pe care le avem nu sunt compatibile cu tehnologia și cu modul în care ne desfășurăm activitatea”, a explicat James Clapper.


James Clapper a fost numit în funcţie în anul 2010 de preşedintele Barack Obama şi a fost aprobat în unanimitate de membrii Senatului. Funcţia de director al comunităţii de informaţii a fost creată după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care au scos în evidenţă lipsa de comunicare şi de cooperare între diversele agenţii şi servicii de informaţii din Statele Unite.


Preşedintele George W. Bush a decis în 2005 să înfiinţeze acest post pentru a asigura integrarea tuturor serviciilor de acest tip din ţară.


Printre atribuţiile sale, directorul comunităţii de informaţii este principalul consilier pe probleme de informaţii al preşedintelui, al Consiliului Naţional de Securitate şi al Consiliului pentru Securitate Internă. Oficial, el supervizează activitatea serviciilor de informaţii din ţară, printre care se numără CIA, FBI şi NSA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22