Pe aceeași temă
El a avertizat că și exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și lemn ar putea fi în curând taxate în același mod, transmite Reuters.
După ce Occidentul a impus sancțiuni paralizante Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina, președintele Vladimir Putin a cerut ca gazele naturale exportate în Europa sau în SUA să fie plătite în moneda țării sale.
Europa, care importă aproximativ 40% din gazele sale din Rusia și plătește în mare parte în euro, spune că gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul de a rediscuta contractele. Grupul de națiuni G7 a respins cererile Moscovei săptămâna aceasta.
AdvertisementYou can close Ad in 2 s
"Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuțiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare despre motivul pentru care nu pot plăti în ruble", a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, într-o postare pe Telegram.
"Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect - acolo unde este benefic pentru țara noastră - să se lărgească lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.".
Nu este evident la acest moment dacă o astfel de măsură ar putea deveni politica oficială a Rusiei, deși Putin, atunci când a anunțat decizia privind plata în ruble pentru gazele naturale, a spus că este doar începutul procesului.
Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că încercarea Occidentului de a izola unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume este un act irațional de auto-vătămare care va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și va arunca economiile Europei și Statelor Unite în recesiune.
Rusia afirmă că sancțiunile Occidentului - și în special înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale rusești - echivalează cu o declarație de război economic.
Putin spune că înghețarea rezervelor băncii centrale a fost o nerespectare a obligațiilor Occidentului față de Rusia, care ar torpila încrederea în dolarul american și în euro.
"Prin aceste sancțiuni, prin încercările voastre de a ne izola, v-ați izolat pe voi înșivă. Au făcut tot ce au putut pentru a submina încrederea în dolarul american și în euro, astfel încât Rusia refuză acum să deconteze în aceste monede", a declarat Volodin.