Șeful mercenarilor Wagner anunță preluarea orașului Soledar. Ucrainenii neagă însă

L. G. | 11.01.2023

Șefului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat marți că forțele ruse au preluat controlul orașului Soledar, însă ucrainenii neagă spunând că încă se duc lupte pentru oraș.

Pe aceeași temă

Dacă se va confirma intrarea trupelor ruse în Soledar, ar fi primul succes pe câmpul de luptă al Moscovei din vara trecută, și după un șir de retrageri umilitoare din regiuni pe care le ocupaseră după invazia începută în 24 februarie.

În raportul prezentat miercuri dimineață de armata ucraineană se menționează că Soledar a fost ținta unor bombardamente intense, alături de alte localități din regiunea Donețk, fără a specifica cine deține controlul orașului asediat de trupele Wagner alături de cele ale Moscovei.

Armata rusă a făcut din orașul minier un obiectiv cheie al campaniei sale din Donețk, vizând izolarea orașului strategic din apropiere, Bahmut, și el supus unui asediu îndelungat de trupele Moscovei.

„Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu al orașului Soledar. Mai există puncte de rezistență în centrul orașului unde se duc încă lupte urbane”, a declarat marți seara șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit agențiilor de presă ruse.

„Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Capturarea de către Rusia a Soledarului și a uriașelor sale mine de sare ar avea valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia. Dar situația din și în vecinătatea orașului Soledar părea fluidă.

Ministerul britanic al Apărării a declarat anterior că trupele ruse și luptătorii Wagner au preluat probabil controlul asupra celei mai mari zone din Soledar după patru zile de atacuri în valuri, dar că apărătorii ucraineni nu a depus încă armele.

„În Soledar nimeni nu mai numără morții”

Un soldat din apărarea orașului Soledar a declarat pentru CNN miercuri dimineață că situația este „critică”, ian numărul morților este atât de mare încât „nimeni nu mai numără victimele”.

Soldatul face parte din brigada 46 aeriană mobilă, care conduce apărarea orașului Soledar în fața asalturilor în valuri ale trupelor ruse și a mercenarilor Wagner.

CNN nu i-a dezvăluit identitatea soldatului ucrainean din motive de securitate.

El a descris situația de pe câmpul de luptă într-o continuă dinamică în care pozițiile (clădirile) sunt pierdute și recucerite zilnic iar unitățile de luptă nu pot să monitorizeze pierderile de vieți omenești: „Nimeni nu vă poate spune câți morți și răniți sunt. Pentru că nimeni nu știe cu exactitate numărul lor. Nici măcar o singură persoană”, a spus el. „Nici la cartierul general, nici oriunde. Pozițiile sunt pierdute și recucerite în mod constant. Ceea ce era azi o casă aflată sub controlul nostru, devine a (trupelor) Wagner a doua zi. În Soledar nimeni nu mai stă să numere morții”, a adăugat el.

Soldatul a mai spus că, de marți seara, nu este clar cât de mult dețin rușii din oraș: „Nimeni nu poate spune cu siguranță cine a înaintat unde și cine ce deține, pentru că nimeni nu știe sigur. Există o zonă gri uriașă în oraș, pe care toată lumea pretinde că o controlează, [dar] este doar pur propagandă.”

Ucrainenii au pierdut mulți soldați în Soledar, dar unitățile sunt reînnoite pe măsură ce lupta pentru orașul minier continuă: „Personalul unităților noastre a fost reînnoit cu aproape jumătate, mai mult sau mai puțin. Nici măcar nu avem timp să memorăm indicativele de apel ale celuilalt [când sosesc trupe noi]”, a spus el.

Soldatul a mai spus că crede că liderii militari ai Ucrainei vor abandona în cele din urmă lupta pentru Soledar dar se întrabă de ce nu au făcut acest lucru mai devreme: „Toată lumea înțelege că orașul va fi abandonat. Toată lumea știe asta”, a spus el. „Vreau doar să înțeleg care este rostul [lupta pentru fiecare casă]. De ce să murim, dacă vom abandona (orașul) oricum, azi sau mâine?”

CNN menționează că, marți, Brigada 46 aeriană mobilă a scris pe canalul său de Telegram că situația din Soledar este „foarte dificilă, dar gestionabilă”.

În discursul său de marți noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit soldaților brigăzii 46 „pentru curajul și determinarea lor în apărarea orașului Soledar”, fără să menționeze dacă acesta se mai află sub control ucrainean sau a fost cucerit de trupele ruse.

Zelenski și-a repetat apelul pentru livrarea mai multor arme occidentale, spunând că Rusia își regrupează forțele pentru a-și intensifica campania. Nu a oferit însă alte detalii privind viitoarele atacuri ale Rusiei.

Însă Ministerul Apărării al Ucrainei a postat pe Twitter marți seară că „și după ce a suferit pierderi colosale, Rusia încă încearcă să pună mâna pe Soledar – unde se află cea mai mare mină de sare din Europa”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22