Pe aceeași temă
„Cred că decizia de a ataca nu a fost luată încă”, a afirmat Bruno Kahl, directorul BND, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters. „Criza poate evolua în mii de moduri diferite”, a mai spus acesta, avertizând că, pe lângă scenariul unei invazii, Rusia ar putea încerca să destabilizeze guvernul de la Kiev sau să susțină separatiștii din estul țării.
Afirmațiile oficialului german vin în contextul în care Rusia a făcut vineri cele mai conciliante declarații de la escaladarea tensiunilor cu Ucraina și NATO în ultimele săptămâni.
Ambasadorul american John Sullivan a declarat la rândul său vineri, după afirmațiile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că rușii spun că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă.
Ucraina acuză Germania că ține partea Rusiei
Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a afirmat vineri că reţinerea manifestată de Berlin de a furniza arme Kievului încurajează agresiunea rusă şi a sugerat că Moscova ar putea spera la o restaurare a Republicii Democrate Germane în estul Germaniei, relatează Reuters și Agerpres.
Reznikov a declarat în parlament că, deşi Kievul apreciază ajutorul oferit de Germania pentru tratarea soldaţilor răniţi - referire la intenţia Berlinului de a trimite Ucrainei un spital de campanie -, nu poate „accepta poziţia oficială a Germaniei privind livrarea de arme şi alte decizii ce subminează securitatea Europei şi încurajează de facto agresorul”.
„I-am avertizat pe partenerii noştri occidentali că scopul Kremlinului nu este atât (invadarea) Ucrainei, cât subminarea NATO şi a UE”, susţine ministrul ucrainean al apărării.
El a mai spus că Rusia ar putea dori să ridice problema refacerii RDG, dominată de Moscova până la căderea Zidului Berlinului, în 1989.
„Restaurarea RDG este o continuare logică a cerinţelor formulate deja de Rusia”, a argumentat Reznikov.
Rusia a afirmat că nu intenţionează să atace Ucraina şi că nu vrea război şi nu a făcut nicio referire la redesenarea graniţelor Germaniei, menţionează Reuters.
La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a explicat că Germania „nu a susţinut exportul de arme letale în ultimii ani”, iar ministrul său de externe a adăugat că Berlinul nu trimite arme letale în zone de criză pentru că ar putea „pune gaz pe foc”.