Șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, negociază în secret la Ankara cu emisarii SUA - Surse

L. G. | 14.11.2022

În Turcia, la Ankara, au loc în cursul zilei de luni negocieri secrete între Rusia și Statele Unite, a declarat o sursă pentru ziarul rusesc Kommersant.

Pe aceeași temă

Delegația de negocieri ai Kremlinului este condusă de șeful Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin, scrie Kommersant citând surse de la Moscova.

 

Această întâlnire nu a fost anunțată public până acum de nicio parte. Sursa a refuzat deocamdată să ofere Kommersant detalii despre discuții.

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici să confirme, nici să infirme informația despre discuțiile de la Ankara. Un oficial turc a refuzat să comenteze informațiile privind discuțiile dintre SUA și Rusia.

 

Sursa Kommersant nu a spus cu cine se întâlnește Narîșkin, dar directorul CIA, Bill Burns, este omologul său obișnuit, a scris pe Twitter Max Seddon, șeful Financial Times pentru Rusia.

 

Ultima dată când delegațiile rusă și americană s-au întâlnit a fost pe 10 ianuarie anul acesta, la Geneva, pentru discuții privind garanțiile de securitate.

 

Ulterior, Rusia a invocat lipsa de rezultate ale procesului de negociere din ianuarie, drept unul dintre motivele declanșării războiului din Ucraina.

 

În martie, Narîșkin a declarat că decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina s-a bazat pe o evaluare „extrem de precisă” și „realistă” a situației din lume.

 

Turcia se angajează să caute un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Tayyip Erdogan, acuzând Statele Unite și alte țări occidentale că au provocat Moscova, potrivit Reuters.

 

„Occidentul, și în special SUA, atacă Rusia aparent fără încetare. Bineînțeles, Rusia opune o mare rezistență în fața tuturor acestor lucruri", a declarat Erdogan fără a detalia ce a vrut să spună.

 

Turcia, membră NATO, a găzduit discuții între delegațiile ucraineană și rusă la începutul acestui an și a încercat să găsească un echilibru între criticile sale referitoare la invazia declanșată de Vladimir Putin și opoziția față de sancțiunile aplicate de Occident Moscovei.

 

Ankara și ONU au intermediat un acord pentru a reporni exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră în ultimele luni.

 

Nu au existat încercări publice de reluare a discuțiilor de pace între cele două părți de când tentativele de negocieri de la Istanbul, din prima parte a conflictului, au eșuat fără progrese.

 

Ucraina a negat marți că se află sub presiune occidentală pentru a negocia cu Rusia, insistând asupra faptului că discuțiile ar putea avea loc doar dacă Rusia renunță la tot teritoriul pe care l-a ocupat după invazia din februarie.

 

Rusia a transmis vineri că s-a angajat să atingă obiectivele „operațiunii sale militare speciale", adăugând că astfel de obiective ar putea fi atinse prin discuții de pace, dar că poziția Kievului înseamnă că organizarea de negocieri este imposibilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22