Pe aceeași temă
Narîșkin a citat „rapoarte de informații încă nepublicate” despre care afirmă că arată că Washingtonul și Varșovia plănuiesc să restaureze controlul Poloniei asupra vestului Ucrainei.
„Potrivit informațiilor primite de SVR, Washingtonul și Varșovia lucrează la planuri de a stabili controlul politic și militar strâns al Poloniei asupra posesiunilor sale istorice din Ucraina”, a afirmat acesta într-un comunicat remis presei de agenția pe care o conduce.
O parte din teritoriile care acum intră în componența Ucrainei au făcut parte în trecut din Polonia, cel mai recent între cele două războaie mondiale.
Vestul Ucrainei, inclusiv orașul Liov, a fost anexat de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Afirmațiile lui Narîșkin privind planul de divizare al Poloniei între SUA și Polonia nu sunt singurele care au ridicat sprâncenele de la invazia ordonată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.
La jumătatea lunii martie șeful spionilor ruși afirma că Putin a luat decizia de a invada Ucraina pe baza unei evaluări „extrem de precise” și „realiste”, deși la momentul respectiv devenise clar că ofensiva generală a forțelor armate rusești a eșuat în a-și atinge obiectivele strategice stabilite.
Narîșkin a mai spus la momentul respectiv că orice întârziere a demarării „operațiunii militare speciale”, oricât de mică ar fi fost ea, ar fi dus la o tragedie și mai mare și că decizia președintelui rus s-a bazat de asemenea pe o „analiză profundă a tiparelor istorice”.
Serghei Narîșkin a fost cel care la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut dădea asigurări că Rusia nu are nicio intenție de a invada Ucraina, afirmând că îngrijorările privind masarea de trupe la granția vecinei sale din Vest sunt rezultatul „propagandei rău-intenționate” a Statelor Unite.
Șeful spionilor ruși, făcut de râs de Vladimir Putin
Șeful spionilor ruși a fost umilit de Vladimir Putin în timpul ședinței televizate a Consiliului de Securitate în care s-a discutat recunoașterea independenței entităților separatiste Luhansk și Donețk din estul Ucrainei, întrerupându-i de mai multe ori discursul și cerându-i să se exprime clar asupra subiectului.
Narîșkin s-a pierdut cu firea, răspunzând că susține încorporarea celor două regiuni în Federația Rusă, după care Putin i-a atras imediat atenția că nu subiectul respectiv este discutat.
Doar 3 zile mai târziu Vladimir Putin justifica declanșarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina prin faptul că separatiștii din Luhansk și Donețk au cerut ajutorul Moscovei.