Seism constituțional: Președintele Moldovei va fi ales direct de cetățeni, nu de Parlament

Tudor Despina | 04.03.2016

Scena politică din Republica Moldova se află în fața unei modificări fundamentale, după ce Curtea Constituțională a decis ca președintele țării să fie ales de către cetățeni, prin vot direct. Decizia a fost luată pentru a fi evitate alte crize politice.

Pe aceeași temă

 

Potrivit presei de peste Prut, un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase. Asta după ce magistrații au examinat o sesizare depusă de un grup de deputați liberal-democrați, aceștia contestând modificările făcute în 2000 la Legea Supremă. CC a decis că acele modificări sunt neconstituționale, prin urmare Constituția va reveni la forma anterioară anului 2000.

 

Curtea Constituțională a stabilit că după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului ar urma să fie ales prin vot direct, transmite Radio Chișinău. CC și-a motivat decizia inclusiv prin faptul că în anul 2000, atunci când Parlamentul a modificat Constituția, au fost operate schimbări în textul inițial avizat de Curtea Constituțională. De asemenea, Curtea constată că alegerea președintelui de către parlament a provocat crize politice.

 

 
Hotărârea Curții Constituționale asupra sesizării nr. 48b/2015...

Decizia Curții Constituționale. Președintele țării urmează a fi ales de către popor!Live aici: https://www.privesc.eu/arhiva/65923

Posted by Privesc.Eu on Friday, March 4, 2016

 

Actualul președinte rămâne în funcție până la terminarea mandatului, scrie și Deschide.md. După expirarea mandatului președintelui Nicolae Timofti, în decurs de două luni trebuie să fie stabilită data alegerii noului șef al statului, iar, până atunci, actualul președinte urmează să asigure interimatul. Următorul șef al statului urmează a fi ales de cetățenii Republicii Moldova prin vot secret și direct. Acesta trebuie să aibă mai mult de 50 la sută din voturi, în caz contrar va fi organizat un al doilea scrutin în cadrul căruia vor participa ultimii doi candidați cu cele mai multe voturi acumulate.   

 

„Poate fi ales președintele Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot și care are 40 de ani împliniți. Acesta a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participa la alegeri. În cazul în care niciunul din candidați nu a întrunit această majoritate se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidați stabiliți în ordinea de voturi din  primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi”, potrivit deciziei Curții.

 

Constituția Republicii Moldova ar urma să sufere modificări, în acest context. Astfel, potrivit Unimedia, articolul 78 din Constituția RM va conține următoarele aliniate:



Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. 

(2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică. 

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. 

(4) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. 

(5)Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului. 

(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică
.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22