Semnificația vizitei președintelui Siriei, Bashr al-Assad, la Moscova, după 12 ani de război civil

L. G. | 15.03.2023

Președintele sirian Bashar al-Assad se întâlnește miercuri cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, într-o rară vizită externă, cu implicații în situația din Orientul Mijociu.

Pe aceeași temă

Conform comunicatului transmis de Kremlin, pe agenda discuțiilor se va afla „dezvoltarea în continuare a cooperării ruso-siriene în sferele politice, comerciale, economice și umanitare, precum și perspectivele pentru o soluționare cuprinzătoare a situației din și în jurul Siriei”, conform TASS.

În comunicat se mai menționează că miercuri este „aniversarea conflictului” început în urmă cu 12 ani, în martie 2011. Regimul Assad a supraviețuit mai ales cu ajutorul Rusiei, având în vedere intervenția militară rusă la chemarea liderului sirian în 2015.

Rusia a lansat o campanie militară în Siria în 2015, care a ajutat la schimbarea cursului războiului civil în favoarea lui Assad, efectuând bombardamente aeriene masive în zonele controlate de opoziția islamistă și ajutându-l pe Assad să recâștige o mare parte din teritoriul pe care îl pierduse în favoarea rebelilor care au încercat să-l răstoarne de la putere.

Siria rămâne cel mai puternic punct de sprijin al Moscovei pe flancul sudic al NATO, relatează Reuters.

Atât Damascul, cât și Moscova au caracterizat războiul civil care durează de 12 ani, ca fiind în mod fundamental rezultatul eforturilor de răsturnare a regimului Assad coordonate din exteriorul țării de către Statele Unite și aliații lor din Golf. Însă în acest an au avut pentru prima dată vizite importante ale neprezenților din mai mute capitale arabe la Damasc.

Washingtonul a reacționat, avertizând aliații săi regionali împotriva dezghețului relațiilor cu Siria, însă reluarea legăturilor diplomatice la nivel de ambasadă dintre Iran și Arabia Saudită, acord mediat de China, ar putea duce spre o normalizare a situației din Orientul Mijociu.

În această timpul acestei vizite la Moscova, atât Putin, cât și Assad vor profita de acest impuls pozitiv ăn favoarea Siriei, care în momentul de față mai este supusă unui regim de sancțiuni severe impuse de SUA.

Bashar al-Assad a fost primit de reprezentantul special al lui Putin pentru Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, pe aeroportul internațional Vnukovo din Moscova.

Înainte de cutremurul catastrofal din 6 februarie, care a ucis 50.000 de oameni în Turcia și Siria, Rusia a mediat discuțiile dintre cele două țări afectate de cutremur.

Înalți oficiali turci sunt așteptați să fie prezenți la evenimentele legate de vizita lui Assad, Associated Press detaliind că „viceminiștrii de externe sirieni, turci și ruși, precum și un consilier principal al omologul lor iranian sunt, de asemenea, programați să poarte discuții miercuri și joi la Moscova despre „eforturile de combatere a terorismului” din Siria.

În ultimul timp Turcia dă semnale că ar dori și ea să își îmbunătățească relațiile cu Siria, aambele părți având ca obiectiv comun, alungarea trupelor SUA staționate în nord-estul Siriei. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a manifestat în dese rânduri îngrijorarea în special față de pregătirea și ajutorul acordat de Washington grupărilor kurde siriene afiliate la organizația PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerată teroristă de către Ankara.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ar" dir="rtl">من مراسم الاستقبال الرسمية للرئيس الأسد لدى وصوله مطار ڤنوكوڤا الدولي مبتدئاً زيارة رسمية إلى روسيا الاتحادية. <a href="https://t.co/QwSd02QRZH">pic.twitter.com/QwSd02QRZH</a></p>&mdash; Syrian Presidency (@Presidency_Sy) <a href="https://twitter.com/Presidency_Sy/status/1635721301389082660?ref_src=twsrc%5Etfw">March 14, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22