Pe aceeași temă
Lavrov a mai precizat că Rusia, care a lansat o aşa-zisă operaţiune militară specială împotriva Ucrainei săptămâna trecută, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar procura arme nucleare.
„Crimeea face parte din Federaţia Rusă, iar acest lucru nu este negociabil”, a mai subliniat Lavrov.
„Statele occidentale nu trebuie să construiască baze militare pe teritoriile fostei Uniuni Sovietice şi nu trebuie să îşi folosească infrastructura pentru nicio acţiune militară”, a continuat oficialul rus.
„Ucraina încă are tehnologie sovietică şi mijloacele militare de a produce astfel de arme. Nu putem eşua să răspundem în faţa acestui pericol real. Rusia este un membru responsabil al comunităţii internaţionale, şi îşi respectă angajamentului de neproliferare a armelor de distrugere în masă. Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a preveni achiziţia de Ucraina de arme nucleare”, a adăugat el.
„Este imperios necesar să nu se recurgă la acţiuni periculoase care pot încălca principiul egalităţii şi securităţii indivizibile. Rusia rămâne dispusă să poarte discuţii multilaterale care să prevină cursa înarmării şi să întărească stabilitatea strategică”, a mai spus Lavrov.
Însă riscul unui război nuclear devastator a crescut săptămâna trecută, când președintele rus, Vladimir Putin, a ridicat nivelul de alertă pentru armamentul strategic.
Decizia sa a venit după un mesaj dur din partea Kremlinului care avertiza că oricine va încerca să „împiedice” invadarea Ucrainei se va confrunta cu „consecințe pe care le-a mai văzut niciodată în istoria sa”.
Amenințarea lui Putin a stârnit temeri în comunitatea internațională, întrucât Rusia are în prezent cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproximativ 6.255 de ogive nucleare, potrivit Institutului pentru Pace din Stockholm.
Acesta este mai mare decât SUA, care dețin aproximativ 5.500 de ogive nucleare și a tuturor celorlalte șapte țări nucleare laolaltă, de la China până la Coreea de Nord.