Serviciile britanice confirmă avansul trupelor ruse în Severodonețk, unde se dau lupte grele

L. G. | 08.06.2022

Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în mai multe orașe din estul Ucrainei, ocupând cea mai pare parte din Severodonețk, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)

Pe aceeași temă

Trupele rusești au capturat probabil cea mai mare parte din Severodonețk, dar ISW spune că nu poate confirma controlul total al terenului din interiorul orașului.

În plus, Moscova a redistribuit trupe la est de Bakhmut pentru a reînnoi ofensivele cu scopul de a-și asigura accesul la autostrăzile de la nord-est de Bakhmut și pentru a tăia liniile de comunicații ucrainene.

Trupele rusești de la nord de Slovyansk vor încerca probabil să avanseze spre Slovyansk și Kramatorsk din pozițiile de la nord de oraș.

Forțele rusești de pe Axa Sudică se pare că se redistribuie dinspre regiunea Zaporojie spre regiunea Herson, probabil pentru a sprijini pozițiile defensive rusești care au fost amenințate de contraatacurile ucrainene de-a lungul frontierei dintre Nikolaev și regiunea Herson la sud de podul Davydiv.

Rușii acuză „atacuri teroriste” în regiunile ocupate

Membri ai comunității militare din Rusia acuză forțele ucrainene de intensificarea atacurilor de artilerie asupra zonelor din spatele liniilor rusești, într-o încercare probabilă de a descuraja continuarea sprijinului occidental pentru armata ucraineană.

Fostul agent FSB Igor Girkin a acuzat trupele ucrainene de comiterea unor „atacuri teroriste" împotriva zonelor rezidențiale din orașul Donețk, Horlivka și Makiivka.

În plus, o sursă rusă a acuzat forțele ucrainene că au deschis focul asupra orașului Shyroka Balka, în regiunea Herson.

Rudele marinarilor morți pe Moskva, amenințate că rămân fără compensațiile financiare

Se pare că eforturile Kremlinului de a cenzura informațiile despre personalul militar decedat și mobilizarea forțată în curs de desfășurare în autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) exacerbează tensiunile interne și opoziția față de război în Rusia.

Direcția de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că Kremlinul a desemnat avocați și psihologi pentru a convinge familiile personalului de pe crucișătorul scufundat Moskva să se abțină de la dezvăluirea oricăror informații privind moartea rudelor lor, într-un efort de a combate tensiunile sociale în creștere în Rusia.

GUR a afirmat că Kremlinul amenință că va anula compensațiile financiare acordate familiilor membrilor echipajului Moskva dacă aceștia vor discuta public despre scufundarea crucișătorului, ceea ce a dus la refuzul unor rude de a se întâlni cu comandanții Flotei Mării Negre din Sevastopol în semn de protest.

Surse media ucrainene au relatat separat că DNR a modificat protocoalele de mobilizare și promite acum compensații pentru personalul rănit și decedat după revoltele militarilor DNR de pe linia frontului.

Kremlinul promite să rezolve problemele din rândul trupelor sale

Plângerile interne ale rușilor cu privire la relele tratamente și lipsa de pregătire în rândul forțelor de luptă rusești determină probabil Kremlinul să ia măsuri la nivel declarativ pentru a reduce nemulțumirile.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că noii recruți din timpul perioadei de pregătire de vară vor fi instruiți cu o atenție specială la lecțiile învățate până acum în Ucraina.

Șoigu a adăugat că recruții din această vară vor învăța primul ajutor pe câmpul de luptă, răspunzând probabil criticilor formulate de membri ai comunității militare rusești privind tacticile slabe și lipsa de cunoștințe de prim ajutor în rândul soldaților ruși.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca armata rusă să instruiască și să echipeze în mod corespunzător recruții ruși trimiși de urgență pe front ca înlocuitori și, probabil, caută în primul rând să calmeze nemulțumirea publică.

Fostul ministru al Securității din autoproclamata Republica Populară Donețk (DPR) Alexander Khodakovsky, acum blogger militar, a afirmat că a cerut comandamentului militar al DPR să mute recruții pro-ruși epuizați și demoralizați la sarcini auxiliare, departe de linia de contact, dar fără niciun rezultat.

Concluzii cheie de la ISW

  • Forțele rusești au stabilit probabil controlul asupra majorității sectorului rezidențial din Severodonețk și au efectuat atacuri împotriva pozițiilor ucrainene din zona industrială în ultimele 24 de ore. Mediul operațional în interiorul orașului rămâne schimbător.

  • Trupele Moscovei au continuat eforturile de a avansa spre Slovyansk la sud-est din zona Izium și la vest dinspre Lyman, încercând să străpungă apărarea ucraineană care a oprit majoritatea atacurilor frontale directe dinspre Izium.

  • Forțele rusești încearcă probabil să își consolideze operațiunile din zona Severodonetsk-Lysychansk atât din zona Toshkivka-Ustynivka din sud, cât și din Kupyansk din nord-vest.

  • Trupele de invazie au început să retragă soldați de pe pozițiile din regiunea Zaporojie, probabil fie pentru a roti unitățile deteriorate în zonele din spate, fie pentru a întări apărarea rusă în nord-vestul regiunii Herson.

  • Forțele rusești nu au reușit să recupereze pozițiile avansate de pe malul vestic (acum ocupat de ucraineni) al râului Ihuleț la 7 iunie.

  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că forțele rusești au restabilit legăturile între orașele recent ocupate și Crimeea.

  • Autoritățile de ocupație rusești continuă să se confrunte cu provocări în ceea ce privește reprimarea rezistenței ucrainene și descoperirea celor care îi ajută pe partizani, în ciuda măsurilor de ocupație din ce în ce mai draconice și a încercărilor de mituire a civililor ucraineni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22