Serviciile ucrainene anunță că Rusia pregătește o provocare în Transnistria ca să dea vina pe Kiev

Redactia | 14.01.2022

Serviciul secret al armatei ucrainene a declarat că trupele speciale ruse pregătesc „provocări” împotriva propriilor soldați dislocați în Transnistria ca să justifice o intervenție militară în Ucraina.

Pe aceeași temă

Într-un comunicat al Kievului, citat de Reuters, se precizează că provocările din Transnistria ar putea fi îndreptate împotriva unor depozite de artilerie ale forțelor armate ruse.

 

În acest context tensionat, Ucraina a fost lovită vineri de un atac cibernetic masiv, prin care cetățenii acestei țări au fost avertizați să „se teamă și să se aștepte la ce este mai rău". Incidentul informatic vine în contextul în care nu s-a ajuns la niciun progres în cadrul întâlnirilor dintre Rusia și statele occidentale, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou atac asupra țării pe care a mai invadat-o în 2014, când a preluat peninsula Crimeea. "Sunetul tobelor de război este puternic", a declarat, plastic, un diplomat american de rang înalt.

Moscova mută soldați din Orientul Îndepărtat, probabil la granița cu Ucraina

Rusia neagă planurile de a ataca Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile, inclusiv o promisiune a NATO de a nu admite niciodată Kievul în alianța nord-atlantică.

 

Rusia a spus că trupele din estul său îndepărtat vor exersa deplasarea în zone militare îndepărtate pentru exerciții, ca parte a unei inspecții. Imagini ale Ministerului Apărării publicate de agenția de știri RIA au arătat numeroase vehicule blindate și alte echipamente militare încărcate în trenuri în Districtul Militar de Est.

 

„Aceasta este probabil o acoperire pentru unitățile care sunt mutate spre Ucraina", a declarat Rob Lee, analist militar și membru al Institutului de Cercetare a Politicilor Externe cu sediul în SUA.

 

Mișcările au indicat că Rusia nu are nicio intenție de a reduce tensiunile din Ucraina, după ce s-a folosit de acumularea de trupe pentru a forța Occidentul să se așeze la masa negocierilor și pentru a impune cereri radicale de "garanții de securitate" - ale căror elemente cheie au fost descrise de Statele Unite ca fiind neacceptabile.

”Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”

 

Autoritățile ucrainene investighează atacul cibernetic de proporții, care a afectat vineri organizații guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, cabinetul de miniștri și Consiliul de Securitate și Apărare.

 

"Ucrainene! Toate datele tale personale au fost încărcate în rețeaua publică. Toate datele de pe computer sunt distruse, este imposibil să le restabilești", spunea un mesaj vizibil pe site-urile guvernamentale piratate, scris în ucraineană, rusă și poloneză. "Toate informațiile despre voi au devenit publice, temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău. Acest lucru este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru".

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a spune cine ar putea fi în spatele atacului, dar a precizat că Rusia a fost în spatele unor lovituri similare în trecut. Rusia nu a comentat imediat, dar a negat de fiecare dată că s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei.

 

Guvernul ucrainean a declarat că a repus în funcțiune majoritatea site-urilor afectate și că nu au fost furate date personale. O serie de alte site-uri guvernamentale au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului.

„Rusia e pregătită pentru orice situație”

 

La conferința de presă de vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat că Rusia este pregătită pentru orice desfășurare a evenimentelor și că așteaptă de la Washington și NATO un răspuns scris la cererile, mai bine spus condițiile pe care le cere, până săptămâna viitoare, conform Washington Post.

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri într-o conferință de presă că Rusia se pregătește pentru orice evoluție a situației, în timp ce așteaptă un răspuns din partea Statelor Unite și NATO cu privire la garanțiile de securitate. De asemenea, Rusia și-a repetat cu fermitate cererea ca NATO să nu se extindă spre est, în ciuda respingerii de către Alianță a acestei cereri. Totodată, șeful diplomației de la Moscova a declarat cu o zi înainte că Rusia nu-și va retrage în cazarmă trupele desfășurate în apropierea frontierei cu Ucraina.

 „Am rămas fără răbdare. Am avut foarte multă, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște”, a spus Lavrov în cadrul conferinței de presă. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”.

„Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri”, a declarat Lavrov.

 

În cadrul conferinței anuale de presă, șeful diplomației de la Moscova a spus că președintele Vladimir Putin ar putea lua o decizie privind situația de la frontiera cu Ucraina odată ce Moscova va primi un răspuns concret și detaliat privind propunerile și contra-propunerile sale din partea Occidentului.

 

Totodată, ministrul rus de externe a mai punctat că Moscova are motive să creadă că Statele Unite și NATO ar putea începe să-și consolideze forțele armate în apropierea Rusiei, în următoarele luni, folosind tensiunile de la frontiera cu Ucrainei drept pretext, transmite Reuters.

 

Lavrov a spus că Rusia dorește ca conflictul privind securitatea în Europa să fie rezolvat prin respect reciproc și echilibru de interese. De asemenea, acesta a mai spus că „Moscova are diverse opțiuni de răspuns dacă Occidentul respinge propunerile de securitate ale Rusiei”.

Referitor la un dialog separat cu UE, precum cel care are loc acum cu SUA şi NATO, Lavrov a subliniat că trebuie întrebaţi Washingtonul şi Alianţa Nord-Atlantică dacă „vor permite UE să acţioneze în mod independent", adăugând că Rusia este interesată de o Uniune Europeană „autonomă". Totuşi, a remarcat el, momentan nu se ştie în ce format ar putea participa UE la discuţiile privind garanţiile de securitate în Europa.

 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a dat asigurări, joi, că actuala coordonare dintre SUA şi UE privind negocierile cu Rusia este „absolut perfectă".

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi seară că Moscova nu intenţionează să discute cu NATO sau cu SUA probleme legate de mişcările trupelor sale pe teritoriul Federaţiei Ruse şi nu va lua în considerare retragerea trupelor desfăşurate la graniţa cu Ucraina în cazarmă, aşa cum îndemnase subsecretarul de stat american, Wendy Sherman, la discuţiile ruso-americane din această săptămână.

 

Nici nu se pune problema ca Rusia să ia în discuţie problema „de a readuce trupele în cazarmă”, a insistat Lavrov, adăugând că această solicitare a Washingtonului este „inacceptabilă”.

 

„Deja se cere nu doar retragerea unităţilor militare de la frontiera cu Ucraina, aşa cum în general se exprimă ei (occidentalii), ci retrimiterea lor în cazarmă, aşa cum a declarat în public Wendy Sherman la conferinţa de presă susţinută la finalul discuţiilor purtate luni cu delegaţia condusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, la Geneva”, a afirmat Lavrov.

 

„Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22