Sfârșit de negocieri: Trump anunță ridicarea taxelor vamale la importurile chineze de la 10% la 25%

Laurentiu Gheorghe | 05.05.2019

După luni de zile de joc cu tarifele vamale între SUA și China, când știrile indicau că negocierile merg excelent și un acord se va semna curând, Trump anunță declanșarea războiului comercial.

Pe aceeași temă

Invocând progresul lent al negocierilor SUA – China privind schimburile comerciale, președintele Trump nu doar că anunță majorarea taxelor pentru importurile chineze începând de vineri, dar amenință că în scurt timp dacă nu se ajunge la un rezultat, taxa de 25% se va extinde la importuri de bunuri chinezești valorând 325 miliarde de dolari.

„De 10 luni, China plătește către SUA un tarif de 25% pe 50 de miliarde de dolari în domeniul High Tech și 10% la alte 200 de miliarde de dolari din alte bunuri”, a scris Trump pe Twitter.

„Cele 10% vor ajunge până la 25% vineri. Alte 325 miliarde de dolari în bunuri trimise de China către noi rămân netaxate, dar vor fi în curând, la o rată de 25%”, a adăugat el.

Președintele american completează pe Twitter că negocierile cu China vor continua, dar înaintează mult prea încet, pe măsură ce Beijingul încearcă să renegocieze.

Nivelul taxelor vamale pentru importurile chineze fusese stabilită inițial la 10%. Președintele Trump a amenințat că aceasta va crește la 25% de la începutul anului, însă a amânat această decizie după ce China și SUA au convenit să se așeze la masa negocierilor privind schimburile comerciale bilaterale.

Anunțul lui Trump, confirmă că negocierile au ajuns într-un impas și că este necesară o escaladare a conflictului comercial pentru a elimina blocajul.

Vineri, vicepreședintele Mike Pence dădea asigurări că Trump este încrezător că s-a putea încheia un acord comercial cu China. Iar zvonurile dădeau aproape sigur că acest acord va fi semnat până vineri.

Mai mult, miercuri, Casa Albă declara că cea mai recentă rundă de discuții a determinat apropierea pozițiilor Beijingului de cele ale Washingtonului care se va concretiza într-un acord. „Negocierile se concentrează în direcția realizării unor progrese substanțiale în ceea ce privește aspectele structurale importante și reechilibrarea relației comerciale dintre SUA și China”, declara secretarul de presă, Sarah Sanders.

Principalele puncte de discuții între SUA și China le-au reprezentat furtul de proprietatea intelectuală și transferurile forțate de tehnologice. De asemenea, a existat un dezacord cu privire la faptul ca pe parcursul negocierilor tarifele să fie eliminate sau să fie în vigoare ca un mecanism de presiune.

În SUA, indicele bursier S&P 500 a crescut de la începutul anului cu 17%, parțial datorită optimismului privind încheierea unui acord comercial cu China. De exemplu, CEO-ul Apple, Tim Cook, spunea săptămâna trecută că au crescut salariile în companie în baza îmbunătățirii dialogului privind comerțul și stimulii economici a Beijingului ce au îmbunătățit încrederea consumatorilor chinezi. „Cu siguranță ne simțim mult mai optimiști decât eram în urmă cu 90 de zile”, a spus Cook. În ianuarie, Apple a plafonat salariile, în mare măsură din cauza cererii scăzute de iPhone pentru China.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22