Sfaturi pentru europeni: Ajustați aerul condiționat, boilerul, conduceți încet, mai puține dușuri

L. G. | 21.04.2022

Agenția Internațională a Energiei (IEA) recomandă europenilor să facă economie la consumul de energie, mai ales că prețurile au explodat, pe fondul dependenței UE de livrările Rusiei de gaze și petrol.

Pe aceeași temă

Ajustarea setărilor boilerului, reducerea vitezei de rulare şi renunţarea la zborurile cu avionul pe distanţe mici în favoarea călătoriilor cu trenul sunt câteva dintre recomandările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) pentru consumatorii care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Explozia prețurilor pentru materiile prime energetice și dorința europenilor de a reduce importurile de combustibili fosili din Rusia accelerează necesitatea economisirii energiei la o scară mult mai mare decât politicile care vizează schimbările climatice și au adus subiectul pe agenda politică a guvernelor europene.

Bicicletă în loc de mașină

Într-un ghid lansat joi împreună cu Comisia Europeană, IEA a recomandat europenilor să lucreze de acasă, atunci când este posibil, să folosească în comun automobilele, să evite să conducă duminica în marile oraşe, să utilizeze bicicletele, transportul în comun sau să meargă mai mult pe jos.

IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Simpla reducere a temperaturii termostatului cu un grad Celsius ar aduce economii de 70 de euro pe an la factura la încălzire, în timp ce reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare pe autostradă ar aduce alte economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, susţine IEA.

Aer (mai puțin) condiționat

Blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, însă pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

O serie de guverne europene precum cele din Austria şi Luxemburg au salutat recomandările IEA deşi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a spus că este nevoie de o acţiune la nivelul UE, precum reducerea limitei de viteză, pentru a se asigura că recomandările sunt respectate.

Autorităţile italiene au anunţat miercuri că vor impune o limită cu privire la temperatura la care vor funcţiona instalaţiile de aer condiţionat din clădirile publice, însă până acum puţine ţări au cerut cetăţenilor lor să utilizeze mai puţină energie, chiar dacă se grăbesc să îşi umple depozitele de gaze înainte de următoarea iarnă şi se pregătesc să facă faţă unor posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie din Rusia.

În Germania, una dintre țările europene dependente de importurile de combustibili din Rusia, una dintre soluții ar fi renunțarea la obiceiul dușului zilnic

Duș cu apă rece

Într-un articol intitulat „Este suficient să speli aceste patru părți ale corpului – De ce pielea se curăță singură dacă o lași”, ziarul german Bild reamintește recomandările ministrului economiei, Robert Habeck, care le-a cerut cetățenilor să reducă încălzirea, ședințele de saună și dușuri mai rare, pentru ca țară să-și reducă dependența de importurile energetie din rusia.

În articolul din Bild se susține că evitarea dușurilor oferă bacteriilor benefice șansa de a se înmulți, reducându-se astfel din afecțiunile pielii și, de asemenea, consumând substanțele responsabile de mirosul corporal.

„În acest fel, [pielea] se curăță singură”, afirmă articolul, argumentând în mod straniu că evitarea spălării corpului te va face de fapt să mirosi mai bine.

Articolul îl citează pe dermatologul Yael Adler, care susține că evitarea dușurilor timp de trei săptămâni face ca „mirosurile să dispară, iar pielea să înceapă un fel de proces de auto-curățare”.

Potrivit lui Adler, germanii pot economisi energie și se pot păstra suficient de curați spălând doar patru zone ale corpului, fundul, axilele, picioarele și zona inghinală.

O haină în plus

Articolul a fost publicat după ce Klaus Mueller, șeful Agenției Federale a Rețelelor a Germaniei, i-a întrebat pe compatrioții săi „dacă chiar trebuie să faceți un duș fierbinte șapte zile pe săptămână – consumând gaze pentru încălzirea apei”.

După cum am subliniat anterior, ministrul Peter Hauk le-a spus, de asemenea, germanilor că pentru a face față costurilor tot mai mari ale energiei, să reducă încălzirea și să pună pe ei o haină în plus. Când au mai auzit românii un asemenea îndemn patriotic?

„Poți rezista iarna la 15 grade (în casă – n.r.) într-un pulover. Nimeni nu moare din cauza asta. Dar oamenii mor în altă parte”, a spus el.

Înainte de începerea războiului, Germania importa 55% din necesarul de gaze din Rusia, împreună cu o treime din petrol și 45% din cărbune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22