Shanghai: Oameni înfometați bătuți pe străzi, animale de companie omorâte

Redactia | 18.04.2022

Autoritățile chineze vor ca până miercuri să oprească transmiterea comunitară a noului coronavirus în Shanghai, pentru a ridica restricțiile, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

Noua țintă Zero-Covid la nivel de comunitate a fost cerută Partidului Comunist și instituțiilor publice din oraș, dar informația nu este publică. 25 de milioane de oameni sunt în carantină și nu au voie să iasă din case nici măcar ca să cumpere alimente.

Alții au fost forțați să-și predea casele pentru a fi transformate în centre de carantină.

Animalele de companie au fost luate cu forța pentru a fi omorâte, de teamă că pot răspândi virusul.

Luni, China a anunțat că trei persoane au murit din cauza Covid la Shanghai, fiind prima raportare în acest sens făcută de la plasarea în carantină a metropolei, la sfârșitul lunii martie.

Pe rețelele sociale sunt distribuite imagini greu de privit cu oameni care sunt bătuți pe stradă de polițiști îmbrăcați în combinezoane albe.

În alte filmări se văd pungi aruncate pe stradă, legate, în care se zbat pisici. 

China anunță oficial primele decese de Covid în Shanghai

Potrivit unui comunicat oficial, victimele aveau vârste cuprinse între 89 și 91 de ani și nu erau vaccinate. Oficialii din Shanghai au spus că doar 38% dintre locuitorii de peste 60 de ani sunt complet vaccinați.

Orașul urmează să intre într-o nouă etapă de teste în masă, ceea ce înseamnă că restricțiile stricte vor fi în vigoare pentru majoritatea rezidenților.

Până acum, China a susținut că nimeni nu a murit de Covid în Shanghai. Decesele anunțate luni au fost primele legate de Covid care au fost recunoscute oficial de autoritățile din întreaga țară din martie 2020.

De ce poate fi considerat ciudat momentul anunțului privind cele trei decese (BBC)

În primul rând, vine într-un moment în care ar fi trebuit să fii naiv să crezi că până în acest moment nimeni dintr-un oraș de aproape 25 de milioane de locuitori nu fost omorât de virus.

În al doilea rând, BBC precizează că într-un reportaj realizat într-un spital din Shanghai au fost raportate zeci de decese la pacienți în vârstă care aveau Covid, chiar dacă oficial, autoritățile nu legaseră decesele de infectare. Mai precis, mai multe persoane cu probleme de sănătate au murit după ce s-au infectat cu Covid, dar rata mortalității din cauza virusului rămăsese zero.

Cele trei persoane care au fost raportate ca decedate din cauza Covid au murit în condiții asemănătoare cu celelalte, subliniază BBC, care se întreabă dacă autoritățile au decis că trebuie să facă publice pericolele acestui nou val de infectări, în contextul în care abia jumătate dintre persoanele de peste 60 de ani din China sunt complet vaccinate. Mai precis, deși nicio persoană nu murise din cauza Covid, de ce autoritățile ar fi închis orașul, se mai întreabă jurnaliștii.

Autoritățile din China au anunțat că au obiectiv ca până miercuri să oprească transmiterea comunitară a virusului SARS CoV-2 în Shanghai. Acest lucru ar fi un punct de cotitură în lupta cu cel mai mare focar de COVID 19 de la declanșarea pandemiei, scrie Reuters.

Shanghai a stabilit ca obiectiv oprirea răspândirii virusului COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină până miercuri. Acest lucru ar permite relaxarea restricțiilor în oraș și revenirea treptată la o viață normală, în condițiile în care frustrările populației au crescut.

Shanghai a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China de când virusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Orașul a înregistrat peste 320.000 de infecții cu COVID de la începutul lunii martie.

Shanghai a luat deja măsuri pentru a ușura restricțiile. Televiziunea de stat a transmis duminică faptul că unele supermarketuri s-au redeschis, deși mulți locuitori s-au arătat sceptici față de aceste informații și postări de pe rețelele sociale.

Oamenii au făcut foamea în case

Pentru că nu au avut voie să-și părăsească locuințele, milioane de oameni au făcut, pur și simplu, foamea. O înregistrare video devenită virală arăta cum mai mulți localnici jefuiesc un supermarket din centrul financiar al Chinei. 

Oamenii au fost nevoiți să comande alimente și apă și să aștepte ca guvernul să le livreze. Mulți dintre ei au rămas fără provizii. Carantina prelungită a copleșit serviciile de livrare, a blocat site-urile web ale magazinelor alimentare și a îngreunat distribuția de provizii guvernamentale.

Mulți au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de restricții și de lipsa mâncării. Unele înregistrări arătau bătrâni care nu mai aveau ce să mănânce de trei zile, altele arătau condițiile precare în care sunt nevoiți să stea cei plasați în carantină, uneori fiind puși de-a dreptul pe scânduri de lemn în loc de paturi. Alte înregistrări video au arătat oameni care se luptă pentru provizii sau care cer cu disperare medicamente. În unele video distribuite pe rețelele sociale se aud oameni care urlă de la balcoane cerând mâncare.

După apariția acestui val de Covid fără precedent în China, care a dus la carantinarea unor orașe întregi, inclusiv a metropolei Shanghai, analiștii au avertizat că lanțurile de aprovizionare mondiale ar putea fi din nou afectate, iar de data aceasta problemele ar putea fi mai mari chiar decât în anii trecuți ai pandemiei.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22