Pe aceeași temă
Este cel de-al șaselea stat care-și retrage diplomații, după ce luni au anunțat acest lucru Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite și Sudanul, iar marți - Kuweitul.
Toate aceste țări și-au retras diplomații din cauza recentelor atacuri împotriva ambasadei Arabiei Saudite la Teheran.
Ele au acuzat că acțiunile împotriva ambasadei saudite sunt o “încălcare flagrantă a convențiilor internaționale” și o încălcare a angajamentului Iranului de a asigura “pe teritoriul său securitatea și siguranța misiunilor diplomatice”.
Sâmbătă, 2 ianuarie, Arabia Saudită a executat 47 de persoane condamnate pentru terorism.
Printre ei se afla și șeicul Nimr Al-Nimr (56 de ani), cel mai respectat și influent cleric șiit din Arabia Saudită, țară condusă de o monarhie sunită.
Al- Nimr nu era însă terorist, cum au pretins oficialii de la Riad, ci liderul care a catalizat protestele izbucnite în 2011 în provincia de Est, unde minoritatea șiită din Arabia Saudită a acuzat că este marginalizată.
Cei mai mulți dintre cei executați au fost condamnați pentru implicarea lor în atacurile al-Qaeda din perioada 2003 – 2006, în care au murit mai mulți saudiți și cetățeni străini.
Printre cei executați se numără și Fares Al- Shuwail, considerat de presa din zonă drept cel mai important lider religios al al-Qaida în Arabia Saudită. El a fost arestat în august 2004.
Situația a inflamat situația din Orientul Mijlociu și riscă să destabilizeze regiunea și să pună în pericol negocierile de pace din Siria.
Escaladarea conflictului dintre Arabia Saudită și Iran riscă să tensioneze și mai mult regiunea aflată deja pe punctul de a exploda, a avertizat luni vicepremierul de la Ankara, Numan Kurtulmus.