Pe aceeași temă
Proiectul care prevede această modificare a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 16 martie, transmite Ziarul de Gardă.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.
De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.
Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.
După ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, partidul președintei Maia Sandu, au scandat „Bravo”. „E un vot care a întârziat”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Anterior, la ședința Parlamentului din 2 martie, pe agendă a fost adăugată inițiativa de modificarea sintagmei de „Limba moldovenească” în „Limba română” în toată legislația țării și mai ales, în Constituție.
Ședința s-a lăsat cu îmbrânceli la tribuna Legislativului. Chiar și așa, sub scandări de nemulțumire și aplauze ale PAS, inițiativa a fost votată în primă lectură cu 56 de voturi.
La 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.