Siria: joc complicat de putere pentru neutralizarea armelor Damascului

Florin Diaconu | 05.02.2013

Pe aceeași temă

Raidul aerian de săptămâna trecută al Israelului în Siria a provocat reacţii semnificative ale mai multor actori politici cu interese majore în regiune.

„Nu pot adăuga nimic la ceea ce aţi citit deja în ziare despre ce s-a întâmplat în Siria, acum câ­teva zile. Dar vă spun sincer – şi există do­vezi că, atunci când noi spunem ceva, chiar luăm în serios lucrul acela – că nu credem că ar trebui în­găduit să fie aduse sisteme de arme avansate în Liban“, a declarat, la 3 februarie, Ehud Ba­rak, ministrul israelian al Apă­­rării, făcând trimitere la ata­cul aerian lansat, cu câ­te­va zi­le în urmă, asupra mai mul­tor obiective militare din Siria.

Presa internaţională in­ter­pre­tează declaraţiile lui Barak ca fiind o recunoaştere de facto a faptului că for­ţele aeriene israeliene sunt cele care au lovit şi au distrus, în primele ore ale zilei de mier­curi, 30 ianuarie, un convoi militar aflat pe teritoriul sirian, ca şi mai multe dintre clădirile centrului militar de cercetări de la Jamarya, aflat la nord-vest de Damasc, la cam 13 kilo­me­tri de graniţa cu Libanul. Convoiul distrus trans­porta, relatează Time, Associated Press, ca şi Jerusalem Post, rachete sol-aer de tip SA-17 Grizzly. Acest tip de sistem antiaerian de producţie rusească ar fi capabil, afirmă site-ul fas.org, specializat inclusiv în eva­lu­a­rea armamentului de diverse tipuri, să lo­veas­că, simultan, până la şase ţinte aeriene dife­rite, zburând la diverse înăl­ţimi şi în direcţii diferite. Iar centrul de la Ja­marya este, afi­rmă surse din serviciile se­crete occidentale citate de pre­sa internaţională, una din­tre bazele în care re­gimul si­rian produce şi sto­chează ar­me chimice de di­verse tipuri, precum şi sis­teme de pulverizare a gazelor de luptă. Jerusalem Post ci­tează surse din cadrul forţelor de opoziţie siriene, care afir­mă că la Jamarya ar fi masiv prezenţi inclusiv spe­cia­lişti ruşi şi iranieni, precum şi oameni ai miş­cării libaneze Hezbollah.

Raidul aerian de săptămâna trecută a pro­vo­cat reacţii semnificative ale mai multor actori politici cu interese majore în regiune. Înalte ofi­cialităţi ale regimului sirian, condus de Ba­shar al-Assad, au afirmat, în mod repetat, că atacul reprezintă o nouă încercare a Israelului de a „destabiliza“ ţara şi că grupările de opo­ziţie nu ar fi nimic altceva decât „unelte“ ale is­raelienilor. Iranul, unul dintre principalii spri­jinitori ai regimului lui Assad, a lansat un nou val de ameninţări la adresa Israelului. Potrivit publicaţiei Azzaman, ziar panarab ce apare la Bagdad, Londra şi Beirut, Iranul este extrem de iritat, mai ales că la Jamarya s-ar afla în jur de 3.000 de militari din Corpul Gardienilor Revoluţiei, trimişi în Siria de către Teheran pentru a-l sprijini pe al-Assad, iar raidul ae­rian israelian ar fi provocat şi „pierderi grele“ în rândul trupelor iraniene. Turcia şi Federaţia Rusă au condamnat şi ele, în termeni extrem de duri, acţiunea militară israeliană, menită – foarte probabil – să împiedice regimul de la Da­masc să transfere armament sofisticat şi substanţe chimice de luptă mişcării libaneze Hezbollah.

În Israel, premierul Netanyahu a declarat, ime­diat după alegerile parlamentare de al în­ce­pu­tul ultimei decade a lui ianuarie, că „ar­mele din Siria nu aşteaptă formarea noului gu­vern“, relatează Time. Cât despre una dintre semnificaţiile raidului aerian de la sfârşitul lui ianuarie, Amnon Sofrin, general de brigadă în re­tragere şi fost lider în cadrul serviciilor de informaţii israeliene, afirma – relatează Time – că „am reuşit, ani în şir, să împiedicăm Siria, ca şi alte state din regiune care au ar­me de distrugere în masă, să le folosească; şi am reuşit aceasta, fiindcă am ştiut să transmitem un mesaj clar: acela că preţul folosirii armelor în cauză va fi unul foarte mare“. Dar, continuă Sofrin, „ce fel de ame­ninţări poţi îndrepta împotriva unei orga­nizaţii teroriste?“. Interpretat într-o astfel de cheie, raidul aerian israelian este mai ales un instrument strategic preventiv. El împiedică re­gimul Assad să transfere armament avansat Hez­bollahului; dar împiedică, concomitent, opo­­ziţia siriană, alcătuită inclusiv din funda­men­talişti apropiaţi, doctrinar, de organizaţia Al Qaeda, să dobândească controlul asupra unor cantităţi notabile de arme de distrugere în ma­să, ceea ce ar putea destabiliza grav în­treaga regiune. Subliniem aici că există in­formaţii de presă conform cărora atacul isra­elian asupra celor două obiective din Siria a avut loc abia după ce SUA au dat „undă ver­de“ pentru o ast­fel de acţiune; amintim şi că, după cum rela­tează Time, care citează surse oficiale oc­ci­dentale, SUA ar putea recurge la acelaşi tip de acţiuni militare preventive, dacă luptele din Siria vor ajunge să ameninţe securitatea de­po­zitelor de arme chimice din zona oraşului Alep.

 

* Florin Diaconu este conferenţiar la FSPUB şi senior researcher la IDR.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22