Siria: raiduri aeriene israeliene lovesc transporturi strategice destinate Hezbollah

Florin Diaconu | 08.05.2013

Pe aceeași temă

„Nu se lasă cu război“, declara la scurtă vreme după raidul aerian israelian întreprins duminică, 5 mai, împotriva unor obiective militare din zona Damascului generalul-maior Yair Golan, comandantul forţelor militare israeliene din nordul ţării şi care este direct responsabil pentru apărarea zonei graniţelor cu Siria şi Libanul, transmite Jerusalem Post.

În primele ore ale zilei de 5 mai, avioane de luptă israeliene au lovit cu rachete şi bom­be mai multe ţinte cu relevanţă militară din zona Damascului. Jerusalem Post afirmă că lovitura aeriană israeliană s-ar fi soldat cu moartea a cel puţin 42 de militari si­rieni, alţi în jur de 100 fi­ind dispăruţi. Există, însă, susţine tot Jerusalem Post, şi rapoarte ale unor gru­pări de opoziţie siriene ca­re vorbesc despre moartea a 300 de militari din for­ţele de elită ale regimului Assad. Printre obiectivele lo­vite se află complexul Hamah, important pen­­tru programele de înarmare chimică şi biologică ale Siriei, ca şi poziţii militare din zona Muntelui Qasioun ce domină Da­mascul. Aici au fost lovite, se pare, ca­zărmi, dar şi poziţii şi sisteme de arme ale uni­tăţilor antiaeriene. Surse din zonă afir­mă că toate obiectivele lovite de aviaţia de luptă israeliană se află într-o zonă care constituie „o cale de aprovizionare ce du­ce către Hezbollahul libanez“, dar şi că „ra­­chetele destinate celor din Hezbollah nu par să fi fost singurele ţinte“. O sursă din zona Damascului, citată tot de Jeru­sa­lem Post, afirmă că „distrugerile par a fi ma­si­ve“.

Raidul israelian de duminică a avut loc la doar două zile după ce, pe 3 mai, alte mi­si­uni ale aviaţiei de luptă israeliene au lo­vit şi distrus transporturi strategice des­ti­nate Hezbollahului libanez. Reuters re­la­tea­ză că raidul aerian de la 3 mai a avut ca ţintă principală un transport de rachete sol-sol cu rază considerabilă de acţiune, de provenienţă iraniană, destinat mi­li­tan­ţilor islamişti din Liban. Israelul a mai în­treprins şi acum câteva luni, în ianuarie, un raid aerian masiv ce a distrus, tot pe te­ri­to­riul sirian, un alt transport de arme des­tinat Hezbollah. Guvernul de la Damasc afirmă acum că raidurile aeriene israeliene constituie o adevărată „declaraţie de răz­boi“ şi ameninţă cu represalii consistente, fără a preciza însă natura acestor re­pre­sa­lii. Teheranul, transmite Reu­ters, neagă vehement – şi predictibil – că atacurile is­raeliene ar fi fost îndreptate împotriva unor arme de ori­gine irianiană şi, până la mo­mentul închiderii edi­ţi­ei, organizaţia Hezbollah nu a făcut comentarii.

 

 

Israelul doreşte „să evite creş­terea tensiunilor cu Si­ria, precizând că, dacă ac­ţionează, o face doar împotriva Hez­bo­l­lah şi nu împotriva regimului sirian“, a declarat Tzahi Hanegbi, un important mem­bru al parlamentului israelian şi un apro­piat al premierului Netanyahu, relatează Je­rusalem Post. Pentru interesele de se­cu­ritate ale Israelului, o foarte importantă par­te a forţelor islamiste siriene ce luptă acum contra regimului Assad constituie, cel puţin în perspectivă, un inamic mult mai primejdios decât actualul regim de la Damasc.

China, ţară în care acum se află în vizită oficială, pentru mai multe zile, premierul Netanyahu, a criticat, chiar dacă doar in­di­rect, raidurile aeriene israeliene. Agerpres transmite, citând un material al AFP, că o purtătoare de cuvânt a Ministerului chi­nez de Externe a declarat: „ne opunem re­curgerii la forţă şi apreciem că su­ve­ra­nitatea tuturor statelor trebuie res­pec­ta­tă“. Aceeaşi oficialitate chineză a mai afir­mat şi că, luând în calcul faptul că situaţia regională este „foarte sensibilă şi com­pli­cată“, toate părţile implicate în eveni­men­tele din Siria ar trebui „să dea dovadă de reţinere şi să nu recurgă la acţiuni sus­ceptibile să agraveze tensiunile“. Un pur­tător de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a declarat, la 6 mai, că ofi­cia­li­tăţile UE urmăresc „cu o mare îngrijorare evoluţia situaţiei din Siria şi posibilitatea unui conflict care s-ar putea extinde din­colo de teritoriul actual“. Aceeaşi sursă ofi­cială, transmite Agerpres, a mai declarat că „UE condamnă orice violenţă în re­giune şi vrea să evite un efect de con­tagiune“. Franţa şi Marea Britanie, mari pu­teri vest-europene cu interese majore în Orientul Mijlociu şi care sunt, con­co­mi­tent, ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, şi-au exprimat şi ele îngrijorarea legată de evo­luţiile din Siria. Parisul susţine constant ideea unei „soluţii politice“ la criza din Siria. La 6 mai, un purtător de cuvânt al Mi­nisterului rus de Externe a calificat re­latările privitoare la recentele raiduri ae­ri­ene israeliene împotriva unor ţinte aflate pe teritoriul sirian ca fiind „în mod spe­cial îngrijorătoare“, relatează RIA No­vos­ti. Moscova crede şi că „o continuare a escaladării confruntării armate măreşte în mod pronunţat riscul formării unor noi zone de tensiune care, în afară de Siria, ar putea să apară în Liban“. Ofi­cialităţile ruse sunt de părere că raidurile aeriene israeliene ar putea „să desta­bi­li­zeze situaţia pe graniţa dintre Liban şi Is­rael, care până acum a rămas o zonă re­lativ calmă“. Tot luni, 6 mai, ministrul rus de Externe, S. Lavrov, a discutat te­le­fonic cu omologul său de la Damasc, la ce­rerea expresă a părţii siriene. Autorităţile siriene au declarat, afirmă RIA Novosti, că ţara lor „are dreptul să riposteze“ la rai­durile israeliene, iar Lavrov „a vorbit din nou despre faptul că este inadmisibilă vi­o­larea suveranităţii şi integrităţii teri­to­riale“ a Siriei. Amintim aici faptul că Mos­cova are interese strategice vădit perene în Siria, inclusiv fiindcă regimul Assad a permis, decenii în şir, inclusiv după sfâr­şitul Războiului Rece, ca forţele navale ru­se să folosească baze portuare vitale pen­tru prezenţa Rusiei în Marea Mediterană.

* Florin Diaconu este senior researcher la IDR şi conferenţiar universitar la FSPUB.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22