Pe aceeași temă
Intr-un atac coordonat, Franta si Rusia au atacat marti pozitii ale Statului Islamic in nordul Siriei, la scurt timp dupa ce Parisul a cerut oficial Uniunii Europene asistenta in lupta impotriva gruparii teroriste responsabile de brutalele atacuri lansate vinerea trecuta in capitala franceza.
Avioanele de lupta franceze au luat la tinta un post de comanda si un centru de recrutare pentru jihadisti in fortareata Statului Islamic considerata a fi capitala asa-zisului califat islamic, Raqqa. E adoua noapte consecutiva de atacuri aeriene ordonate de presedintele Francois Hollande, dupa cum a aratat un purtator de cuvant militar citat de Reuters.
Rachete rusesti pentru Statul Islamic
In ce priveste actiunile militare desfasurate de Moscova in acest context, marti, marina rusa a lansat rachete de croaziera din Mediterana asupra pozitiilor SI in aceeazi zona vizata si de francez, la Raqqa, in nordul tarii.
(Avion de vanatoare francez, aflat pe pista de lansare intr-o locatie nedeterminata)
“In acest moment, rusii bombardeaza puternic orasul Raqqa, fapt ce probeaza ca si ei au devenit constienti (de amenintarea reprezentata de Statul Islamic)”, a spus o sursa din ministerul francez al Apararii pentru cotidianul Le Monde, arata Digi 24.
Este pentru prima data cand proiectilele rusesti trec pe deasupra Turciei. Pana acum, Kremlinul a ordonat lansarea de rachete de croaziera doar din Marea Caspica, unele dintre proiectile cazand pe teritoriul iranian, potrivit unor surse americane. Teheranul si Moscova au respinsa, insa, aceasta varianta.
Avion rusesc, dobodat de jihadisti
Dupa cateva zile in care Moscova a refuzat sa ia in calcul varianta terorista, rusii au admis astazi ca avionul rusesc de pasageri prabusit in Peninsula Sinai pe 31 Octombrie a fost doborat de o bomba. Autoritatile egiptene au retinut doi angajati ai aeroportului Sharm el Sheik, suspectati ca i-au ajutat pe cei care au plantat bomba in avion.
“Se poate spune fara echivoc ca a fost un act terorist”, a spus Alexander Bortnikov, seful FSB (fostul KGB) intr-o intalnire prezidata de Vladimir Putin, potrivit unei stenograme publicate pe pagina de internet a Kremlinului. “Potrivit unei analize a specialistilor nostri, o bomba artizanala ce continea pana la 1 kg. de TNT s-a detonat in timpul zborului, cauzand ruperea aeronavei in aer, ceea ce explica faptul ca parti de avion erau raspandite pe o asemenea suprafata”, a spus Bortnikov.
Putin a replicat ca este unul dintre cele mai sangeroase acte din istoria moderna a Rusiei si a ordonat aviatiei ruse sa intensifice, ca raspuns, loviturile din Siria. “Trebuie intensificate in asa fel incat criminalii sa inteleaga ca razbunarea este inevitabila”, a spus presedintele rus.
Naravul lupului
Toate aceste informatii privind o implicare aprofundata a Moscovei in lupta antiterorista in Siria trebuie privite cu reticenta, data fiind modalitatea de actiune pe care Kremlinul a dovedit-o in Orientul Mijlociu. Recentele informatii publicate pe marginea campaniei militare ruse in Siria arata duplicitatea Moscovei. Dupa ce o ONG a prezentat date care arata ca mai mult de jumatate dintre victimele rusilor sunt rebeli, o analiza Reuters arata ca 80% din tintele lovite nu au vizat gruparea Stat Islamic.
Potrivit analizei prezentate de Reuters si bazata pe date furnizate de Ministerul rus al Apararii, Moscova este duplicitara in politica sa in Siria. Desi a afirmat inca de la inceput ca deruleaza o campanie antiterorista, cu precadere impotriva gruparii Stat Islamic, Kremlinul vizeaza de fapt pozitiile rebelilor moderati anti-Assad sustinuti de Occident.
Loviturile rusilor au vizat 64 de locatii de la demararea campaniei militare, in 30 Septembrie, arata analiza publicata la 21 Octombrie. “Dintre acestea, maximum 15 se afla in regiuni controlate de Statul Islamic”, puncteaza Reuters, citand o analiza a Institutului pentru Studii de Razboi.
Datele centralizate pana la acest moment confirma cele sustinute de Occident, americanii si aliatii lor acuzand ca prezenta militara rusa in Siria nu vizeaza lupta antiterorista, ci sustinerea aliatului Moscovei Bashar al-Assad, acuzat de crime impotriva propriului popor.