Situaţia din Lugansk se înrăutăţeşte. 22.000 de civili uciși numai în Mariupol

Redactia | 25.05.2022

Armata rusă încearcă cu orice preț să cucerească întreaga regiune Lugansk, din Donbas. Și-a intensificat ofensiva cu scopul de a "distruge totul", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe aceeași temă

Armata rusă încearcă cu orice preț să cucerească întreaga regiune Lugansk, din Donbas. Și-a intensificat ofensiva cu scopul de a "distruge totul", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rușii și-au aruncat acolo toate forțele pe care le mai au.

În regiunea Luhansk, rușii avansează din toate direcțiile deodată, spune și guvernatorul regional. Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense la Severodonețk, un oraș strategic și una dintre ultimele redute.

Ucrainenii luptă să apere Donbasul, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk și este controlat parțial din 2014 de separatiștii pro-ruși. P

utin susține că a trimis armata pentru a salva populația de acolo de genocid. Va fi o ofensivă de durată. Armata rusă va continua operațiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi atinse, a anunțat ieri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului-port devastat de ruși. Potrivit acestuia, potrivit unor estimări 22.000 de civili au fost uciși, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. Sub ruinele unei clădiri bombardate au fost găsite 200 de cadavre. Morții nu pot îngropați decât dacă rudele dau o declarație video în care trebuie să spună  că vinovați sunt ucrainenii.

Petro Andrișcenko este consilier al primarului din Mariupol, a reușit să fugă din zonă, dar are informații de la oficialii care încă sunt blocați acolo, scrie CNN.

Potrivit lui Andrișcenko, oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război.

Consilierul crede că în realitate ar fi vorba de mult mai mulți civili uciși.

El a declarat că 200 de cadavre au fost găsite sub ruinele unei clădiri, în timpul acțiunii de înlăturare a molozului. Cadavrele au fost găsite în subsol, în stare avansată de descompunere, a spus consilierul.

„Orașul s-a transformat într-un cimitir”, a adăugat el.

Cei pe care rudele vor să îi îngroape potrivit credinței religioase nu pot recupera cadavrele decât dacă susțin într-o înregistrare video că decedații au fost victime ale armatei ucrainene.

Avertismentul lui Soros: Civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina

Miliardarul american George Soros a atenţionat marţi că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina. În același timp, controversatul filantrop apreciază că Europa ar putea fi într-o „poziţie mai puternică” decât crede în ceea ce priveşte gazul rusesc.

„Invazia (Ucrainei de către Rusia - n.r.) a fost poate începutul celui de-Al Treilea Război Mondial şi civilizaţia noastră poate să nu-i supravieţuiască”, a declarat George Soros într-un discurs susţinut în cadrul unui dineu pe care el îl organizează în mod tradiţional la Davos (Elveţia), în marja reuniunii Forumului Economic Mondial.

Situaţia din regiunea Lugansk „se înrăutăţeşte din oră în oră”

Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, "se înrăutăţeşte din oră în oră", a declarat guvernatorul regional Serhii Gaidai.

"Situaţia este foarte dificilă şi, din păcate, nu face decât să se agraveze. Se înrăutăţeşte din zi în zi, din oră în oră", a spus el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram.

"Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense" şi "armata rusă a decis să distrugă complet Severodoneţk", un oraş strategic la nord-vest de Lugansk, a adăugat guvernatorul.

Severodoneţk "este pe cale de a fi şters de pe faţa Pământului", a afirmat el, calificând situaţia "aproape critică".

Miza disputei dintre Ankara și Stockholm, cu care Turcia amenință să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Cererea Turciei ca Suedia și Finlanda să extrădeze 33 de persoane pare să întârzie considerabil demersurile de aderare la NATO ale celor două țări, arată o analiză Politico.

Când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că sunt „teroriști care stau în parlamentele anumitor țări”, pentru a-și justifica obiecțiile față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, parlamentara suedeză din opoziție Amineh Kakabaveh nu a avut nicio îndoială că s-a referit la ea.

„Desigur, Erdogan se referea la mine. Pentru Erdogan, orice susținător și orice apărător al kurzilor este un terorist”, a spus parlamentara independentă pentru Polititco.

Militantă cu vechime pentru drepturile kurzilor, ea a cerut guvernului suedez să-și sporească cooperarea cu PYD, un afiliat politic al grupului de miliție kurdă YPG din Siria, care a avut ciocniri cu forțele turce. Toamna trecută, ea a refuzat să acorde un sprijin extrem de important pentru candidatura liderului social-democrat Magdalena Andersson la funcția de prim-ministru al Suediei până când s-a asigurat că are suportul acesteia.

Pe măsură ce Putin rămâne fără soldați în Ucraina, rușii încearcă să-i recruteze la maratoane, concerte sau pe stradă

Câteva centre mobile de înrolare ale armatei ruse au fost zărite sâmbătă în orașul siberian Novosibirsk, în apropiere de locul în care se organiza o cursă de semimaraton, scrie The Moscow Times. În lipsa declarării oficiale a războiului cu Ucraina, ceea ce i-ar permite Rusiei să introducă o mobilizare generală, astfel de centre de recrutare apar din ce în ce mai des în orașele rusești în timp ce Putin dispune de tot mai puțini soldați pe care să îi trimită să lupte în război.

„Punct mobil de selecție pentru serviciu contractual” - scrie cu litere albastre pe unul dintre camioane, mesajul fiind suspendat deasupra unei imagini cu un portavion și un avion de luptă. O altă fotografie de la eveniment îi arată pe ofițerii de recrutare plimbându-se printre alergători.

Invazia trupelor ruse în Ucraina, un război ce s-a purtat pe mai multe fronturi împotriva apărării înverșunate a ucrainenilor, a epuizat rezervele Moscovei de infanteriști ruși, potrivit analiștilor, iar oficialii din armata rusă se grăbesc să umple golurile lăsate de pierderile suferite pe câmpul de luptă.

Consilier: 22.000 de oameni ar fi murit în Mariupol

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți un consilier al primarului orașului-port ucrainean ruinat.  

Petro Andrișcenko a spus că oficialii primăriei Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război – o cifră care nu poate fi verificată în mod independent. El a spus că cei care sunt încă blocați acolo se tem să vorbească deschis despre situația din oraș.

Potrivit lui Andrișcenko, cifra de 22.000 de morți are la bază informațiile pe care le obține de la oficiali care sunt încă în oraș. El a spus însă că, în opinia lui, cifra morților este mult mai mare.

Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a spus Andrișcenko.

Consilierul a adăugat că ucrainenii își pot recupera rudele ucise pentru a le îngropa doar dacă dau o declarație înregistrată că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. 

„Este întuneric total în interiorul orașului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrule rusești”, a spus el. „Peste tot e miros de moarte și miros de fum.”

Zelenski: Situația din Donbas este extrem de dificilă

Volodimir Zelenski: Am supraviețuit acestor trei luni datorită zecilor de mii de fapte ale tuturor celor care apără statul. Și cu prețul a zeci de mii de vieți de bărbați și femei uciși de ocupanți.

Acum situația din Donbas este extrem de dificilă. De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată în luptă acolo. Liman, Popasna, Severodonețk, Sloviansk... Ocupanții vor să distrugă totul acolo.

Rusia a făcut încă o declarație complet falsă, potrivit căreia se presupune că a „încetinit” ofensiva intenționat. Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicații pentru eșecul de a înfrânge Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susțină că ar fi plănuit să facă acest lucru.

Aproape 30.000 de soldați ruși au fost uciși. Peste 200 de avioane au fost doborâte. Au pierdut mii de tancuri rusești, vehicule blindate și alte echipamente. Aproape au epuizat rachetele.

Și vor să acopere asta cu minciuna că nu se luptă cu toate puterile? Penibil!

Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

  • Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, „se înrăutăţeşte din oră în oră”, a declarat, marţi, guvernatorul regional Serhii Gaidai.

  • Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a spus marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.

  • Secretarul de Stat american Antony Blinken a criticat marţi acţiunile autorităţilor ruse împotriva opoziţiei, în contextul confirmării de către instanţa de apel a condamnării disidentului Aleksei Navalnîi.

  • Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că forțele ruse nu „au termen limită” în Ucraina, sugerând astfel că invazia Rusiei s-ar putea prelungi, potrivit CNN.

  • Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a publicațiilor străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina.

  • O majoritate covârșitoare a ucrainenilor, peste 80%, se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace, potrivit unui sondaj publicat, marți, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.

  • Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.

  • Au trecut exact trei luni de când Rusia și-a început războiul total împotriva Ucrainei. Publicația ucraineană The Kyiv Independent a realizat un set de hărți care arată cum cum s-a schimbat prima linie de contact dintre ucraineni și ruși din 24 februarie și până în prezent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22