Pe aceeași temă
„Potrivit calculelor noastre, costul zilnic legat de criza imigranților se ridică la 770.000 euro, iar în șase luni va ajunge la 140 de milioane”, a afirmat oficialul sloven, după o întrevedere cu comisarul UE pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, la Ljubljana.
Aceasta include totul, de la corturi, paturi, echipament sanitar, încălzire, apă, hrană și produse pentru îngrijirea sănătății destinate refugiaților, până la echipament pentru poliție și vehicule pentru a transporta imigranții la centrele de primire, a adăugat Vesna Gyorkos Znidar.
Slovenia a înregistrat 12.600 de imigranți în ultimele 24 de ore și 43.000 de persoane în ultimele cinci zile, a spus ea, cerând ca granițele externe europene în Grecia și Croația să fie mai bine controlate.
Totodată, ministrul sloven a apreciat că imigranții sosesc în Grecia într-un mod 'complet necontrolat'.
***
Guvernul Sloveniei a propus o nouă măsură care va permite armatei să ajute poliția de frontieră, un amendament la legea apărării urmand să fie adoptat marți de parlamentul sloven.
Autoritatile slovene au cerut de asemenea ajutorul UE, dupa ce mii de imigranți au intrat în Slovenia dinspre Croația după decizia autorităților de la Budapesta de a închide granița ungaro-croată, transmit marți AFP și Reuters, conform Agerpres.
''Fluxul de migranți în ultimele trei zile ne depășește întreaga capacitate de a-l gestiona. Acest amendament va permite să li se încredințeze soldaților sarcini suplimentare, în circumstanțe specifice și cu acordul parlamentului. Slovenia face un apel la statele și instituțiile Uniunii Europene să se mobilizeze activ pentru a răspunde acestei poveri disproporționate pentru țara noastră. Pentru Slovenia, solidaritatea europeană este pusă la încercare'', a indicat guvernul de la Ljubljana.
Autoritățile slovene au anunțat că luni au intrat în țară peste 8.000 de imigranți veniți dinspre Croația, dintre care numai 2.000 și-au putut continua călătoria spre Austria. Ljubljana a acuzat autoritățile austriece că nu permit decât intrarea unui număr limitat de imigranți, critici respinse însă de Viena.
CITITI SI: Refugiaţii schimba ruta de inaintare spre nord, dupa ce Ungaria si-a inchis granita cu Croatia
Poliția austriacă a raportat însă 4.280 de sosiri, luni, dinspre Slovenia, ceea ce înseamnă jumatate din numărul avansat de autoritățile slovene.''Nu este vorba despre o stare de urgență și despre introducerea unei condiții extraordinare, ci despre consolidarea controlului la graniță. Slovenia trebuie să reacționeze în contextul în care Croația refuză să colaboreze pentru a gestiona această criză a migranților'', a explicat premierul sloven Miro Cerar pentru postul național de radio.
Fluxul de imigranți a fost reorientat sâmbătă spre teritoriul sloven, după ce Ungaria, principala țară de tranzit până acum, și-a închis frontiera cu Croația. Tot sâmbătă, Ungaria a anunțat că va reintroduce temporar controalele la granița sa cu Slovenia.
Autoritățile slovene și croate precizaseră vineri că nu vor restricționa fluxul de imigranți atât timp cât Austria și Germania sunt dispuse să îi primească pe aceștia pe teritoriile lor.