Pe aceeași temă
Edward Snowden a dispărut de pe radarul serviciilor secrete americane cu cuvintele: „Nu vreau să trăiesc într-o societate care face astfel de lucruri“. Expertul IT tocmai descoperise pasămite că serviciile de spionaj, ăăă…, spionează. Spionează oameni, ţări, ambasade duşmane şi prietene, precum şi alte servicii de spionaj, în funcţie de nevoi. Şoc şi oroare! Edward s-a hotărât să fugă din ghearele acestui Big Brother, numai că traseul ales de el ridică mari semne de întrebare privind sinceritatea sa.
Prima escală a lui Edward Snowden a fost China. S-a pitit într-un hotel din Hong Kong şi i-a sunat pe cei de la Washington Post şi The Guardian să le spună cum e cu apucăturile securiste ale spionajului american. Toate acestea, taman în China. O ţară unde spionarea propriilor cetăţeni aproape că e parte din planul cincinal, un stat considerat de lumea occidentală drept cea mai mare ameninţare cibernetică la adresa sa, o ţară a cărei armată are o divizie specializată, numărând vreo 30.000 de spioni cibernetici, care fac exact ce Snowden a decis că nu poate să facă – intră pe ascuns în reţelele guvernelor şi marilor companii din străinătate, identifică secrete militare şi comerciale, fură şi dispar. Dar nici China nu mai e ce-a fost: statul chinez susţine acum iniţiativa privată, plătind alţi circa 150.000 de specialişti în IT să spargă reţelele la care agenţii de la stat n-au apucat să ajungă. Un parteneriat public privat într-ale spionajului. Aceasta e ţara unde Snowden a fugit de „imperiul răului“, SUA.
Primul moment comic din saga tânărului Edward s-a produs când americanii i-au anulat paşaportul şi au cerut autorităţilor din Hong Kong extrădarea lui Snowden. Chinezii, de la securiştii care jucau table la uşa lui Snowden, şi până la mai marii din Comitetul Central al PCC, trebuie să se fi tăvălit pe jos de râs la citirea cererii de extrădare. Au citit-o o dată, şi încă o dată, apoi au aruncat-o la gunoi. Motivul oficial al ignorării ei a fost că cererea nu a fost întocmită cum trebuie. Fapt este că, după ce l-au pieptănat probabil pe Snowden de ceva informaţii, chinezii i-au făcut vânt – cu sau fără paşaport valabil - spre un alt bastion al democraţiei, libertăţii şi spionajului în slujba poporului: Rusia.
Pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova s-a petrecut inevitabilul: Snowden a dispărut. Un lucrător de pe aeroport a raportat că Snowden ar fi intrat într-un hotel să întrebe cât costă o cameră, altcineva se jură că l-a văzut luându-şi bilet de avion pentru a doua zi, spre Cuba. Cineva a auzit că a cerut azil politic în Ecuador. În aeroport a apărut la un moment dat chiar ambasadorul Ecuadorului la Moscova, întrebând jurnaliştii dacă nu ştiau cumva unde era Snowden. Ei habar n-aveau, dar domnii bine făcuţi, în impermeabile identice şi cu priviri-girofar, prezenţi la tot pasul în aeroport de când cu Snowden, probabil ştiau şi cum preferă yankeul cafeaua de dimineaţă.
Nu e niciodată de bine când cineva dispare în ditamai aeroportul. Iar când un om cu valoarea informaţională a lui Snowden dispare în no man’s land, taman la Moscova, vestea e şi mai proastă. Dacă într-adevăr Snowden mai e pe aeroportul din Moscova, şi ultimele ştiri par să confirme acest lucru, atunci a avut suficient timp, în tranzitul lui care riscă să se eternizeze, să vorbească şi cu oamenii de la FSB, care câştigă şi ei o pâine.
Iar când ruşii nu vor mai avea nevoie de el, Snowden va lua probabil avionul acela de Havana – unde, cum se ştie, democraţia are aceeaşi culoare cu tălpile cetăţenilor nerezonabili, invitaţi la discuţii lămuritoare de poliţia politică a lui Raul Castro. Dar cică Snowden nu vrea să rămână în Cuba. Destinaţia lui finală ar fi, din câte se pare, Ecuadorul, cu escală în Venezuela. Republici socialiste bananiere, cu o situaţie putredă în ce priveşte drepturile omului. Ecuadorul a fost criticat recent de Amnesty International şi Human Rights Watch că taie în carne vie – probabil şi la propriu - când vine vorba de libertăţile cetăţeneşti şi libertatea de expresie, că are politicieni corupţi şi o justiţie aservită politic. Dar pentru Edward ce mai contează? Ar fi acelaşi Ecuador care i-a oferit azil – la ambasada de la Londra – tovarăşului său de arme în lupta antiamericană şi antiimperialistă şi totodată sponsorul său: Julian Assange. Iar dacă, odată aterizat la Quito, Snowden îşi dă seama din nou că „nu vrea să trăiască într-o ţară care face astfel de lucruri“ îşi poate continua turul lumii pe banii WikiLeaks şi ai altor fraieri, în căutarea altor destinaţii similare. De ce nu Coreea de Nord? //