Șoc în Argentina: Economistul libertarian Javier Milei, de extremă dreapta, favorit la prezidențiale

Redactia | 14.08.2023

Argentinienii au sancționat dur cele două partide politice tradiționale în cadrul alegerilor primare de duminică, acordând cele mai multe voturi unui candidat libertarian, din afara sistemului.

Pe aceeași temă

După numărarea a circa 90% din buletinele de vot, economistul libertarian, Javier Milei, extrema dreaptă, considerat un outsider, a câștigat 30,5% din voturi, mult peste cât se anticipa, devansând coaliția conservatoare, de opoziție, care a avut 28% din voturi și coaliția de stânga, peronistă, care se află la guvernare și care s-a plasat pe locul trei cu 27% din sufragii, relatează Reuters.

Rezultatul alegerilor primare de duminică este o palmă dată coaliției de stânga peroniste și a principalului bloc al opoziției conservatoare „Împreună pentru schimbare” sancționând astfel politicile care au dus inflația la 116% și o prăbușire a nivelului de trai, patru din 10 argenetinieni trăind astăzi sub pragul sărăciei.

„Suntem adevărata opoziție”, a spus Milei într-un discurs optimist după aflarea primelor rezultate. „O Argentina diferită este imposibilă cu aceleași structuri vechi care au dat greș întotdeauna”, a atacat el sistemul politic actual.

Votul la primare este obligatoriu pentru majoritatea adulților și fiecare persoană primește un vot, ceea ce îl face de fapt o repetiție generală pentru alegerile generale din 22 octombrie și dând o indicație clară despre cine este favoritul pentru a câștiga președinția.

Alegerile din octombrie vor fi decisive pentru politica care afectează uriașul sector agricol al Argentinei, unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de soia, porumb și carne de vită, pentru moneda peso și obligațiunile suverane, precum și finalizarea discuțiilor în curs cu privire la un nou acord cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de urgență de 44 de miliarde de dolari.

Criza economică i-a lăsat pe mulți argentinieni dezamăgiți de principalele partide politice și i-a deschis ușa lui Milei, care a primit voturi în special din partea tinerilor.

„Inflația ne omoară și incertitudinea locului de muncă nu te lasă să-ți planifici viața”, a spus Adriana Alonso, o casnică în vârstă de 42 de ani.

Pe măsură ce urnele s-au închis în seara de duminică, după ce defecțiunile din sistemul de vot au provocat lungi cozi în capitala Buenos Aires, toate discuțiile din sediile de campanie au fost despre Milei, un outsider care s-a angajat, în cazul în care va fi ales, să desființeze banca centrală și să dolarizeze economia.

Rezultatul alegerilor este geu de anticipat

Factorul imprevizibil fusese Milei, ale cărui mitinguri zgomotoase în stil rock amintesc de fostul preşedinte american Donald Trump, dar el a depăşit cu mult toate previziunile. Majoritatea sondajelor îl dăduseră cu puţin mai puţin de o cincime din voturile probabile, deşi s-au înşelat grav şi în urmă cu patru ani, la alegerile primare din 2019.

Prezenţa la urne a fost sub 70%, cea mai scăzută pentru un scrutin primar de când au început să fie organizate în Argentina, în urmă cu peste un deceniu.
Oricine va câştiga în octombrie sau, mai probabil, în turul doi din noiembrie, va avea de luat decizii importante privind refacerea rezervelor valutare epuizate, stimularea exporturilor de cereale, limitarea inflaţiei şi modul în care se va descurca cu o sumedenie de controale valutare.

Jorge Boloco, 58 de ani, un comerciant, a declarat că Argentina are nevoie de un "curs spre viitor", dar niciun partid nu a oferit o cale clară de urmat.

Maria Fernanda Medina, o profesoară în vârstă de 47 de ani, a declarat că, de asemenea, şi-a pierdut optimismul în ceea ce priveşte politicienii care să aducă cu adevărat o schimbare după mulţi ani de crize economice rotative.

"Nu am prea multe speranţe, pentru că la fiecare alegeri mă simt puţin dezamăgită", a spus ea în timp ce vota în Tigre, la periferia oraşului Buenos Aires. "Dar, hei, nu putem pierde orice speranţă, nu-i aşa?".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22