Socialiștii au câștigat alegerile din Spania dar le va fi greu să formeze o coaliție de guvernare

Laurentiu Gheorghe | 29.04.2019

Partidul Socialist, condus de actualul premier Pedro Sanchez, împreună cu aliații săi vor deține controlul în Congresul Deputaților, însă pentru majoritatea din Senat are nevoie de sprijinul separatiștilor

Pe aceeași temă

Potrivit Goldman Sachs, după numărarea a 99,8% din voturile pentru Congresul Deputaților și a 89% pentru Senat, socialiștii au câștigat alegerile, însă niciun partid nu va putea forma guvernul în absența unei coaliții mai largi. Analiștii de la Goldman Sachs anticipează formarea unei coaliții de stânga conduse de Partidul Socialist bazându-se și pe sprijinul unui grup moderat al separatiștilor basci.

După calculele făcute de Bloobmerg, socialiștii au câștigat 123 de locuri, mult mai mult decât cele 85 obținute în 2016. Aliatul lor, Podemos au încă 42 de locuri în timp ce Naționaliștii Basci, un alt grup politic apropiat premierului Sanchez, are șase. Toată aceste partide de stânga au împreună 171 de parlamentari, cu cinci mai puțin față de cei 176 necesari pentru obținerea unei majorități parlamentare.

Astfel că premierul Sanchez va fi nevoit să negocieze cu grupul separatist catalan Esquerra Republicana care dispun de 15 locuri în Parlament și care și-a manifestat disponibilitatea de a susține un guvern de coaliție.

Acest lucru ar putea da o șansă premierului în vârstă de 47 de ani să formeze primul guvern stabil din Spania ultimilor patru ani și să-i permită să traseze o cale de urmat după ani de criză economică și instabilitate politică.

Aceasta însemnă că la Madrid se va instala un guvern care caută mai degrabă o conciliere decât o confruntare cu separatiștii care controlează Catalonia și îl va transforma în portstindardul pentru democrația socială din Europa

În special, cel de al doilea guvern Sanchez ar inversa tendința de colaps din rândul alegătorilor ale celorlalte partide de stângă din Europa. El a obținut aceste rezultate electorale prin creșterea salariului minim și a pensiilor, rămânând în același timp angajat să se încadreze în limitele fiscale stabilite de Uniunea Europeană.

De asemenea, se remarcă apariția unui nou partid naționalist „pentru a-i motiva pe alegătorii, care s-au dovedit, istoricește vorbind, mai puțin stabili în opțiuni decât cei ai partidelor tradiționale de dreapta”, scrie Bloomberg. Vox va deține pentru prima dată 24 de parlamentari însă numărul acestora arată că nu se poate vorbi de o ascensiune fulminantă a populiștilor în Spania, spre deosebire de trendul european.

Spre deosebire de Italia și de alte națiuni europene, Spania rămâne un membru deosebit de entuziasmat al Uniunii Europene. Nici măcar Vox nu sugerează posibilitatea ca Spania să se retragă din UE.

Partidul tradițional al conservatorilor, Partidul Poporului, a pierdut jumătate din electorat rămânând cu doar 67 de deputați în noul Parlament.

În data de 28 aprilie, au fost aleși 350 de deputați în Congresul Spaniol al deputaților și 208 dintre cei 266 de senatori din Senatul Spaniol. Conform celor mai recente estimări, compoziția Parlamentului va fi următoarea:

Partidul Socialist (PSOE) – centru-stânga: 123 de locuri (28,7% din voturi)

Partidul Poporului (PP) – centru-dreapta: 66 locuri (16,7% din voturi)

Partidul Ciudadanos – liberal: 57 de locuri (15,8% din voturi)

Unidos Podemos – stânga: 42 de locuri (14,3% din voturi)

Vox – dreapta: 24 de locuri (10,3% din voturi)

Mici partide regionale: 38 de locuri (14,2% din voturi)

O coaliție a partidelor de stânga și de centru-stânga compusă din PSOE, Podemos și partidele naționaliste regionale din regiunea Bască, Valencia, Insulele Canare și Catalonia (incluzând Stânga Republicană Catalană, ERC și Partidul Catalan European Democratic, PdeCAT), ar putea avea o majoritate confortabilă de 199 de locuri, dintre care 123 de locuri vor fi deținute de PSOE, 42 de Unidos Podemos și 34 de partide regionale (dintre care 10 provin de la partide non-separatiste regionale și 24 de la partide separatiste). Dar, ar putea fi o provocare pentru a forma un astfel de guvern, deoarece partidele naționaliste regionale, care nu au votat în favoarea bugetului în martie cauzând căderea guvernului și declanșarea de alegeri anticipate, ar juca un rol critic în coaliție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22