“Soft-power” rusesc. O donație 10.000 de arme automate pentru Afganistan

Tudor Despina | 24.02.2016

Federația Rusă a găsit o cale de a-și consolida influența în Afganistan. O donație de 10.000 de arme automate și milioane de cartușe de muniție.

Pe aceeași temă

 

E un nou semn al implicării aprofundate a Moscovei într-o țară măcinată de războaie. Rușii au știut unde să apese pedala. Dependente în mare parte de ajutoarele străine, forțele de securitate afgane se confruntă cu deficiențe în contextul unei insurgențe în creștere.

 

Asta în timp ce prezența militară a coaliției NATO a scăzut în 2015. Liderii afgani au căutat sprijin în alte părți, iar dată fiind reafirmarea agresivă a Rusiei din ultima vreme, Moscova părea o opțiune viabilă.

 

Donația reprezintă o prietenie profundă între cele două națiuni”, a punctat Hanif Atmar, consilier afgan pe probleme de securitate națională, potrivit Reuters. E greu de crezut, totuși, că liderii afgani au făcut uitată – pe fondul acestei prietenii – incursiunea militară rusă din anii ’80. Oficialul a subliniat importanța donației în vremuri critice pentru țară și regiune.

 

Atmar a mai punctat că armele și muniția au fost asigurate pe baza unui acord de securitate semnat între cele două state. Moscova, prin vocea ambasadorului Alexander Mantițki, a transmis că e dispusă să ajute Afganistanul în combaterea problemelor legate de terorism și droguri.

 

Livrarea făcută de Federație vine pe fondul declarațiilor făcute de oficiali ruși privind nerăbdarea pe care o au față de eșecurile politicilor americane în Afganistan. Deși nu a fost membră a coaliției, Rusia a cooperat timp de ani de zile cu SUA prin permiterea transportului de rezerve militare pe teritoriul rus, alături de alte domenii precum lupta anti-drog.

 

Acea cooperare e parte din trecut, acum când tensiunile ruso-americane sunt la cote înalte pe fondul crizei din Ucraina și a războiului din Siria. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22