Pe aceeași temă
E un nou semn al implicării aprofundate a Moscovei într-o țară măcinată de războaie. Rușii au știut unde să apese pedala. Dependente în mare parte de ajutoarele străine, forțele de securitate afgane se confruntă cu deficiențe în contextul unei insurgențe în creștere.
Asta în timp ce prezența militară a coaliției NATO a scăzut în 2015. Liderii afgani au căutat sprijin în alte părți, iar dată fiind reafirmarea agresivă a Rusiei din ultima vreme, Moscova părea o opțiune viabilă.
“Donația reprezintă o prietenie profundă între cele două națiuni”, a punctat Hanif Atmar, consilier afgan pe probleme de securitate națională, potrivit Reuters. E greu de crezut, totuși, că liderii afgani au făcut uitată – pe fondul acestei prietenii – incursiunea militară rusă din anii ’80. Oficialul a subliniat importanța donației în vremuri critice pentru țară și regiune.
Atmar a mai punctat că armele și muniția au fost asigurate pe baza unui acord de securitate semnat între cele două state. Moscova, prin vocea ambasadorului Alexander Mantițki, a transmis că e dispusă să ajute Afganistanul în combaterea problemelor legate de terorism și droguri.
Livrarea făcută de Federație vine pe fondul declarațiilor făcute de oficiali ruși privind nerăbdarea pe care o au față de eșecurile politicilor americane în Afganistan. Deși nu a fost membră a coaliției, Rusia a cooperat timp de ani de zile cu SUA prin permiterea transportului de rezerve militare pe teritoriul rus, alături de alte domenii precum lupta anti-drog.
Acea cooperare e parte din trecut, acum când tensiunile ruso-americane sunt la cote înalte pe fondul crizei din Ucraina și a războiului din Siria.