Pe aceeași temă
Ucraina folosește înregistrări video cu soldați ruși capturați în scopuri de propagandă dar datele de până acum sugerează că în rândul militarilor ruși există un sentiment real de regret privind invadarea Ucrainei, scrie The Guardian.
Cinci soldați ruși sunt ținuți legați la ochi. O voce ucraineană îi spune unuia dintre ruși, ofițerul din grup, să vorbească: „Ce mesaj ai vrea să le trimiți soldaților și rușilor de acasă?”
„Sincer vorbind, ne-au păcălit”, răspunde ofițerul, referindu-se la superiorii săi de la Moscova. „Tot ce ni s-a spus a fost fals. Le-aș spune băieților mei să părăsească teritoriul ucrainean. Avem familii și copii. Cred că 90% din noi ar fi de acord să plecăm acasă”.
Înregistrarea video de 3 minute a fost filmată sub presiune. Soldații sunt evident speriați. Însă există numeroase alte interogatorii și interviuri similare distribuite de ucraineni pe platformele social media în care soldați ruși își exprimă simțăminte asemănătoare.
Întrebat ce le-ar spune comandanților săi, unul dintre ruși răspunde fără perdea: „Că sunt po**nari”. O altă expresie des folosită este „oni obmanuli nas”: ne-au înșelat.
Ambasadorul Ucrainei la ONU a citit marți în plenul organizației internaționale SMS-urile dintre un soldat rus și mama sa, schimbate cu câteva clipe înainte ca soldatul să fie ucis.
„Mamă, sunt în Ucraina. Aici este un adevărat război. Mi-e teamă. Bombardăm toate orașele... chiar și țintim civili. Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor ca să nu ne lase să trecem. Ne numesc fasciști. Mamă, este atât de greu”, a fost mesajul citit de ambasador în limba rusă.
Unii soldați ruși ce se simt păcăliți și-au abandonat vehiculele
La nouă zile de la declanșarea invaziei din Ucraina există un număr semnificativ de militari ruși care sunt reticenți să lupte. Unii s-au predat. Alții și-au abandonat vehiculele și au început să se întoarcă înspre granița rusă cu armele și ranița în spate.
Numeroase înregistrări video publicate pe platformele social media arată fermieri sau voluntari ucraineni din Forțele de Apărare Teritorială tractând sau conducând vehicule militare rusești în valoare de zeci de milioane de dolari.
Aceste episoade nu înseamnă însă că Kremlinul va eșua în tentativa sa de a cuceri Ucraina, mai ales că a trecut la bombardarea brutală a civililor pentru a demoraliza populația Ucrainei.
Îngrijorător pentru decidenții de la Kiev este și că forțele ruse au reușit vineri să preia controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Această centrală generează 20% din totalul de energie produs în Ucraina și aproape jumătate din energia nucleară ucraineană.
Însă moralul scăzut în rândul trupelor ar putea fi unul dintre motivele pentru care planul Kremlinului de a copleși rapid Ucraina pare să nu fi avansat la fel de rapid pe cât își dorea președintele rus Vladimir Putin.
Mai mult, rezistența îndârjită a forțelor ucrainene în fața atacului le-a permis statelor occidentale să se organizeze și să impună sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, precum și să anunțe că vor trimite armament Kievului.
Prizonierii ruși spun că se așteptau să fie primiți cu flori
La Moscova se presupunea că „operațiunea militară specială” ordonată joia trecută de președintele Vladimir Putin va fi rapidă și încununată de succes.
Soldații au primit mâncare și combustibil pentru doar două-trei zile, după cum arată și numeroasele videoclipuri postate încă de săptămâna trecută pe platformele social media cu militari ruși ieșiți la furat de alimente, care au primit rații expirate de ani de zile sau rămași cu blindatul fără combustibil în mijlocul drumului.
Kremlinul pare de asemenea să fi avut o idee complet fantasmagorică despre recepția pe care militarii săi urmau să o primească în Ucraina.
Mai mulți prizonieri ruși au relatat că li s-au dat asigurări că ucrainenii îi vor primi ca eliberatori. Ei spun că forțele rusești se așteptau să fie primite cu flori și urale, nu gloanțe și bombe.