Sondaj: AUR a scăzut după ce Rusia a invadat Ucraina. PNL revine pe locul al doilea

Redactia | 09.03.2022

Primul sondaj de opinie realizat după invadarea Ucrainei de către Rusia arată o scădere de popularitate a AUR în rândul românilor.

Pe aceeași temă

Partidul a scăzut cu 3,5% față de luna februarie, potrivit datelor postate de directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac. În schimb, intenția de vot pentru PNL a crescut cu 3,3%, iar partidul urcă astfel pe locul al doilea în preferințele românilor.

Sondajul național INSCOP MONITOR a fost făcut în perioada 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

„Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă”, a scris Ștefureac pe Facebook.

  • PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).

  • Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).

  • AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)

  • USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina.

„Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.

Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, a explicat Remus Ștefureac.

„Nu știm în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci. În mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar și socio-economice, vor influența puternic opțiunile electorale. La fel cum poziționarea partidelor de opoziție fată de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în România vor avea efecte asupra intenției de vot”, a adăugat el.

Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Rusia, principalul vinovat de război. Românii, de acord cu sancțiunile SUE și UE

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a publicat marți datele unui nou sondaj de opinie efectuat între 2 și 7 martie 2022.

Acesta arată că marea majoritate a românilor (75,2%) consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, iar 79,2% sunt de acord cu sancțiunile adoptate de UE și SUA. Politologul susține că cea mai mare surpriză este legată de percepția direcției în care merge România. Ponderea românilor care percep o direcție bună a țării aproape s-a dublat după declanșarea războiului din Ucraina.

„Am finalizat primul sondaj cu date culese între 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei. Este un sondaj realizat într-un context puternic încărcat emoțional, prin urmare trebuie tratat ca atare. Însă rezultatele merită întreaga atenție. 

Marea majoritate a românilor (75,2%) consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și doar 4,6% consideră că vinovată este Ucraina. 7,9% cred că vinovate sunt țările occidentale, iar 10,6% nu pot aprecia. 1,7% nu răspund”, a transmis șeful INSCOP, Remus Ștefureac, pe Facebook.

Conform sondajului, 90% dintre votanții PNL consideră că principalul vinovat pentru războiul din Ucraina este Rusia. Totodată, 87% dintre votanții USR precum și 86% dintre cei PSD susțin același lucru. În schimb, 67% dintre votanții AUR susțin acest lucru.

„De asemenea, marea majoritate a românilor (79,2%) sunt de acord cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii împotriv Rusiei (59,4% sunt total de acord cu sancțiunile, iar 19,8% oarecum de acord). 14,1% sunt oarecum sau total împotriva sancțiunilor (4,5% oarecum împotrivă, iar 9,6% total împotrivă).

Cea mai mare surpriză este legată de percepția direcției în care merge țara.

Deși în ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastră la NATO și UE care ne protejează pacea, liniștea, viața și ce înseamnă această umbrelă de securitate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării.

Tocmai de aceea, ponderea românilor care percep o direcție bună a țării după declanșarea războiului din Ucraina aproape că s-a dublat!!

Pare paradoxal, însă bănuiala mea e că tocmai comparația cu situația disperată a Ucrainei a trezit ceva în noi și a dus la perceperea mai clară de către populația României a avantajelor noastre reale. În plus, cu toții am văzut infinite dovezi de bunătate și mobilizare excepțională ale oamenilor în sprijinul refugiaților ceea ce este posibil să fi influențat pozitiv modul în care românii își evaluează astăzi propria țară.

Poate este doar o emoție de moment, iar peste câteva săptămâni vom reveni la cifrele obișnuite de pesimism cronic alimentate de implicațiile socio-economice ale războiului. Sau poate că nu este doar un blitz temporar și asistăm la un moment de inflexiune în care vom învăța cu toții să apreciem mai mult părtile bune ale României euro-atlantice și mai ales să le valorificăm mai eficient (aici, responsabilitatea principală revine celor care ne conduc, dar și fiecăruia dintre noi). 

Voi reveni cu date privind modul în care războiul din Ucraina a influența opțiunile politice ale românilor.

Sondajul INSCOP MONITOR reprezentativ la nivel național a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%”, arată postarea directorului INSCOP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22