Pe aceeași temă
Pentru România, sondajele indică o scădere însemnată pentru PSD care s-ar clasa în continuare pe primul loc, însă numărul de mandate pe care îl va deține în viitorul Parlament European scade la 9. Pe locurile următoare se vor clasa PNL – 8 mandate și USR-PLUS – 7 mandate și ALDE – 4 mandate, conform estimărilor Politico.eu, preluate de G4Media.ro
De remarcat creșterea puternică a ponderii reprezentanților populiștilor și naționaliștilor, care devine a cincea forță politică din Legislativul european, denumită Alianța Popoarelor și Națiunilor (fostul grup ENF), și care este susținută de premierul Italiei Matteo Salvini. Pe locul al patrulea s-ar plasa partidele noi sau neafiliate, cu 75 de locuri. Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) ar câștiga 63 de mandate, Verzii vor avea 56 europarlamentari și Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, 49 de locuri.
Conform sondajelor realizate cu o lună înainte de alegeri, grupul PPE ar pierde 46 de mandate, iar cel al Socialiştilor şi Democraţilor ar pierde 37 de mandate fiecare, PPE rămânând însă în continuare cel mai mare grup din Parlamentul European. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alte grupuri din PE, cei care îşi suplimentează numărul de mandate fiind liberalii (plus 31), Verzii (plus 4), în timp ce gruparea realizată la inițiativa lui Salvini ar avea mai mult decât dublu față de cât a avut EFN.
La nivelul României estimările indică 9 mandate pentru PSD (22,68%), 8 mandate pentru PNL (25,89%), 7 mandate pentru Alianţa 2020 USR PLUS (15,99%), 4 mandate pentru ALDE (11,74%), 4 mandate pentru Pro România (10,99%), iar UDMR și PMP sunt trecute fără niciun mandat.
Calculele Politico au fost făcute printr-o compilație a sondajelor efectuate de institutele de sondare a opiniei publice la nivel național în statele membre UE.