Pe aceeași temă
Decizia a fost anunţată de ministrul Oleg Nemchinov, membru al Comitetului Olimpic Ucrainean.
„La şedinţa de guvern, s-a luat o decizie la propunerea ministrului Vadim Gutzeit, conform căreia vom participa doar la turneele de calificare la care nu participă și sportivi ruşi. Drept urmare, federațiile naționale care vor încălca această lege vor putea fi sancționate”, a afirmat Nemchinov, potrivit insidethegames.biz.
Nemchinov recunoaşte că decizia de boicotare a calificărilor înseamnă pentru unii sportivi că nu vor avea şansa de a participa la JO, dar a menţionat că este un preţ care trebuie plătit.
„Ştiu, nu i-aş dori asta nimănui. Ieri am fost prezent la înmormântarea unui bon prieten, care şi-a dedicat mai mult de 20 de ani din viaţă atletismului şi a murit la Harkiv. A lăsat în urmă trei copii. A mers voluntar la război. A făcut parte din unităţile de luptă”, a menţionat el.
CIO nu vrea să-i excludă pe ruși și belaruși de la Jocurile Olimpice
Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat, marţi, că sportivii din Rusia şi Belarus ar trebui să poată participa individual la competiţiile internaţionale dacă nu susţin ofensiva militară din Ucraina şi nu au legături cu armata.
Decizia vine după ce Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a emis marți recomandări pentru revenirea treptată la competiția internațională pentru sportivii ruși și belarusi sub un steag neutru.
Miercuri, șeful CIO, Thomas Bach, a descris obiecțiile guvernului Ucrainei la decizia privind întoarcerea în competiții a sportivilor ruși drept „deplorabile”.
Președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a susținut planurile de a permite sportivilor ruși și belaruși să participe la competiții internaționale.
„În primul rând, ceea ce este poate cel mai important, ceea ce s-a schimbat, este faptul că participarea sportivilor cu pașapoarte rusești și belaruse la competiții și la competiții internaționale funcționează”, a spus Bach marți, la începutul reuniunii de trei zile a Comitetului Executiv al CIO pentru a discuta despre solidaritatea cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului și statutul sportivilor din aceste țări.
„Vedem asta (participarea sportivilor ruși și belaruși) aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi. O vedem cel mai proeminent în tenis, dar o vedem și în ciclism.
O vedem în unele competiții de tenis de masă, o vedem la hochei pe gheață, o vedem la handbal, o vedem în fotbal și în alte ligi – în Statele Unite, dar și în Europa, și pe alte continente.” El a adăugat: „Chiar guvernele pe teritoriul cărora se desfășoară competițiile, eliberează vize [rușilor și sportivilor belarusi], cu foarte puține excepții. În alte țări, se eliberează permise de muncă acolo unde este necesar pentru acești jucători și sportivi.”
Scrisoarea celor 300 de scrimeri care cer interzicerea rușilor în competiții
Comentariile lui Bach vin după ce peste 300 de scrimeri au semnat o scrisoare adresată CIO îndemnând Comitetul să mențină sancțiunile împotriva sportivilor ruși și belarusi, spunând că readmiterea acestora în competițiile internaționale ar fi „o eroare catastrofală”.
„Agresiunea Rusiei încalcă nu numai normele dreptului internațional, ci și valorile fundamentale ale olimpismului, inclusiv pacea, dezvoltarea armonioasă a omenirii și respectul pentru demnitatea umană și drepturile omului”, se arată în scrisoare.
„Atâta timp cât războiul de agresiune al Rusiei, ajutată de Belarus, continuă, atleții și oficialii acestor state trebuie să rămână excluși din sportul mondial. Având în vedere escaladarea recentă a atacurilor împotriva civililor ucraineni, nu ar trebui să existe niciun motiv în acest moment pentru a permite Rusiei și Belarusului să fie reintegrate în sportul mondial.
Integrarea ar crea un precedent în care o națiune poate încălca valorile și regulile sportului și ale păcii internaționale fără teama de consecințe”, se mai arată în scrisoare.
Scrisoarea – adresată președintelui CIO Bach, care este un fost scrimer olimpic, și lui Emmanuel Katsiadakis, președintele interimar al Federației Internaționale de Scrimă (FIE) – a fost trimisă în ziua în care Comitetul executiv al CIO urmează să înceapă reuniunea de trei zile. pentru a discuta despre solidaritatea cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului și statutul sportivilor din aceste țări.
În ianuarie, CIO a schițat un plan în mai mulți pași pentru ca sportivii ruși și belarusi să poată participa la viitoarele Jocuri Olimpice de vară din 2024 de la Paris și la cele de iarnă din 2026 de la Milano, demersuri care au fost întâmpinate cu critici din partea Statelor Unite, Canada și mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Germania și Polonia.
Într-o declarație din luna februarie, CIO și-a reiterat poziția de condamnare a războiului din Ucraina, la un an de la începutul invaziei.
Dar scrimerii acuză atât CIO cât și federația Internațională de Scrimă că le permit sportivilor ruși și belarusi să participe la competiții, în ciuda sancțiunilor luate tot de CIO în februarie 2022 ca urmare a invaziei Ucrainei.
„Fără a ține cont de vocile atleților, ați permis atât Rusiei, cât și Belarusului să se întoarcă în competițiile FIE, precum și la organizarea unui turneu suspectat găzduit pe teritoriul Rusiei”, se spune în scrisoare.