Pe aceeași temă
Ce înseamnă o încălzire a relațiilor Vestului cu Rusia? Simplu spus, câștig pentru Rusia, respiro pentru Occident, dramă pentru Ucraina și poate ceva lecții învățate pentru România.
Se pare că ne apropiem de limitele politicii occidentale de sancționare a Rusiei și de izolare internațională a ei. Dinspre Bruxelles vin semnale neoficiale că politica UE de sancționare a Rusiei nu va continua după luna iulie, din lipsă de consens. Politica Moscovei de a dezvolta relații privilegiate cu unele state UE dă roade. Chiar dacă nu au participat la ceremoniile dedicate victoriei împotriva regimului nazist și împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, mai mulți lideri europeni importanți, în special cancelarul Angela Merkel, au bătut totuși, a doua zi, drumul până la Kremlin, pentru a omagia sacrificiul milioanelor de ruși care au salvat Europa de Hitler. Pe de altă parte, parcă anticipând decizia europenilor, secretarul de stat american John Kerry (însoțit de doamna Victoria Nuland) a făcut o vizită președintelui Putin, fiind primit la Soci, tocmai pe malul Mării Negre. Spre surprinderea multora, la o săptămână de la acest moment, doamna Nuland vizita Moscova, pentru negocieri foarte importante cu adjuncții domnului ministru Lavrov. Atât occidentalii, cât și rușii se pregătesc să lase în spate tensiunile legate de anexarea Crimeei, un subiect pe care oricum Vestul nu-l mai ridică în negocierile cu Moscova de ceva timp. Relațiile cu Rusia se încălzesc. Vom avea oare o noua resetare?
Este clar că Occidentul a subestimat inteligența politică a președintelui Putin, hotărârea elitei conducătoare ruse de a se opune Vestului și capacitatea Rusiei de a rezista sancțiunilor economice și izolării. Nici nu este de altfel de mirare, cancelariile europene sau nord-americane având dificultăți în a cunoaște sau înțelege corect Moscova, viziunile ei geopolitice sau interesele sale de politică externă.Vechea școală occidentală a kremlinologilor s-a pierdut sub presiunea „sfârșitului istoriei“, starea de euforie generată de sfârșitul Războiului Rece marginalizându-i pe mulți dintre prestigioșii membri ai acestei școli. Pe de altă parte, sistemul internațional nu mai este nici el dominat de Occident, „Restul“ simțindu-se mult mai liber în opțiuni, inclusiv în acțiuni de frondă la adresa Washingtonului. Dovada clară în acest sens fiind participarea semnificativă a liderilor neoccidentali de la Moscova, din 9 mai 2015.
Secretarul de stat american John Kerry şi preşedintele rus Vladimir Putin la Soci(12 mai 2015)
Ce înseamnă o încălzire a relațiilor Vestului cu Rusia? Simplu spus, câștig pentru Rusia, respiro pentru Occident, dramă pentru Ucraina și poate ceva lecții învățate pentru România. În primul rând, Rusia, geopolitic, iese câștigătoare din această rundă. În primul rând, a „scufundat“ orice posibilitate de lărgire a NATO sau UE spre Est, putând acum influența inclusiv relațiile de cooperare ale NATO sau UE cu statele din vecinătatea estică. De aceea summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga este lipsit de importanță. În al doilea rând, de facto, a primit acceptul pentru încorporarea Crimeei. Este adevărat că, pe modelul anexării statelor baltice de către URSS, Vestul nu va recunoaște de jure această anexare, dar nici nu va mai pune pe agenda discuțiilor cu rușii această chestiune. Și, în al treilea rând, Rusia își consolidează influența asupra Ucrainei prin consolidarea controlului asupra estului acestui stat. Ca rezultat al ocupației militare și al Minsk 2, adică cu acceptul Franței și Germaniei, Rusia este stăpână în Donbass. În 14 mai 2015, la Minsk au început negocierile în format cvartet între guvernul de la Kiev și separatiști, demers ce consolidează legitimitatea internațională a celor două pseudo-republici de la Donețk și Lugansk. Cu oblăduirea OSCE, Ucraina pierde o bucată de teritoriu.
Occidentul, cu cedările de rigoare, câștigă un plus de liniște pe care îl poate folosi în concentrarea pe alte teme de mai mare interes decât integritatea teritorială a Ucrainei. SUA se poate focaliza mai ușor pe combaterea ISIS, unde lucrurile nu sunt deloc simple, chiar dacă de curând armata americană a înregistrat un succes tactic, lichidând un important lider islamist. Este posibil ca Moscova să fi promis și sprijin pe chestiunea iraniană, miza simbolică a președintelui Obama acum, la sfârșit de două mandate. Pe de altă parte, europenii se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare a migrației ilegale, nici relația cu Grecia nefiind încă clar în ce direcție se îndreaptă. O problemă mai puțin pe agendă, de exemplu Ucraina, relaxează multe cancelarii.
Care sunt lecțiile de învățat de către România? Garanții de securitate ai doar dacă ești în NATO, așa după cum este situația noastră. Criza ucraineană a arătat cât de importantă este apartenența noastră la această organizație. România are în acest moment securitatea națională întărită, datorită rolului jucat de SUA și deciziilor luate de NATO în Țara Galilor. În al doilea rând, este foarte clar că nimic important nu se va mai petrece la est de Prut fără ca Rusia să aibă un cuvânt de spus. Ceea ce pune orice discuție despre o posibilă unificare cu Republica Moldova în cu totul alți termeni decât până acum.