Pe aceeași temă
Reuniunea primilor miniştrii din Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia va avea loc inainte de summitul liderilor europeni din 18-19 februarie, transmite agenţia Reuters, citata de Hotnews.
Cele patru tări cer o protectie mai stricta a granitelor europene şi limitarea afluxului de migranti. Ele au protestat de asemenea faţă de sistemul de cote care propune redistribuirea solicitantilor de azil intre tarile europene.
Lubomir Zaoralek, seful diplomatiei cehe, a declarat la sfarşitul anului trecut ca Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia nu vor accepta cotele de migranti obligatorii pe care Comisia Europeana doreste sa le impuna. Zaoralek considera ca tarile UE trebuie sa decida singure cati migranti pot sa primeasca.
Tarile care urmeaza sa primeasca "trebuie sa aiba controlul asupra numarului de refugiati pe care sunt pregatite sa-l accepte si apoi sa le ofere sprijin", a spus Zaoralek, la capatul unei discutii cu omologii sai din grupul de la Visegrad, conform Agerpres.
Prim-ministrii celor patru tari au respins la sfarsitul anului trecut orice sistem bazat pe cote obligatorii de refugiati. Ei au insistat ca “orice propuneri care duc la introducerea cotelor obligatorii si permanente din motive de solidaritate ar fi inacceptabile”.
Ewa Kopacz, premierul polonez, a declarat atunci ca Varsovia crede in solidaritatea europeana. Prin aceasta, “intelegem ca fiecare stat membru UE dispune de capacitatea de a lua decizii suverane in ce priveste raspunderea, corespunzatoare posibilitatilor reale”, a aratat Kopacz.
Ministrul ceh de Interne Milan Chovanec a respins si el ideea: “Cotele nu sunt o solutie, nu cunoastem nici macar formula pe baza careia ar trebui sa fie redistribuiti migrantii si, mai presus de toate, cum sa ii tinem pe teritoriul ceh sau slovac din moment ce ei nu vor sa fie aici”.
Si premierul Slovaciei, Robert Fico, a insistat ca sistemul de libera circulatie Schengen trebuie sa ramana intact, dar migratia necontrolata risca sa ridice pericolul terorismului in Uniunea Europeana.