Statele Unite aprobă tratamentul antimalarie cu clorochina împotriva coronavirusului

Laurentiu Gheorghe | 19.03.2020

Președintele Donald Trump a declarat că SUA au aprobat utilizarea clorochinei împotriva coronavirusului. Purtătorul de cuvânt al Agenției Medicamentului și Alimentelor (FDA), neagă însă.

Pe aceeași temă

Statele Unite au aprobat folosirea împotriva noului coronavirus a clorochinei, un tratament împotriva malariei care a dat „rezultate preliminare foarte încurajatoare”, a anunțat joi președintele Donald Trump, citat de AFP.

Însă, un purtător de cuvânt al FDA tocmai l-a contrazis pe președinte, potrivit căruia agenția a aprobat un medicament pentru malarie pentru tratamentul Covid-19. Potrivit purtătorului de cuvânt, care vorbea cu un reporter la telefon, nu a fost acordată nicio aprobare pentru acest tratament până în prezent.

„Putem face acest medicament disponibil imediat" și că acest lucru ar putea „schimba datele” în fața pandemiei.

De asemenea, Trump a mai spus că a aprobat un program pentru „dreptul de a încercare” care crește accesul la medicamente și vaccinuri experimentale.

La sfârșitul lunii februarie, Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, afirma, citând rezultatele unui studiu clinic din China, că un banal tratament cu clorochină, un medicament folosit frecvent împotriva malariei, a arătat semne de eficiență în lupta împotriva noului coronavirus.

Studiu clinic efectuat de trei cercetători chinezi a fost publicat online în 19 februarie în revista BioScience Trends și vizează rezultatele unui test clinic efectuat în mai multe spitale chineze (în Wuhan - epicentrul epidemiei, Beijing și Shanghai) pentru a măsura „eficacitatea chlorochinei în tratarea pneumoniilor asociate Covid-19”.

„Rezultatele obținute până în prezent asupra a peste 100 de pacienți au demonstrat că clorochina este mai eficient decât tratamentul primit de un grup comparativ pentru a stopa evoluția pneumoniei, pentru ca pacientul să redevină negativ la virus și pentru a scurta durata bolii”, afirmau cercetătorii chinezi, Jianjun Gao, Zhenxue Tian și Xu Yang, de la universitatea din Qingdao și de la spitalul din Qingdao.

Scurtul studiu nu cuantifică însă această diferență de eficacitate.

O veste cu atât mai interesantă cu cât „clorochina este un medicament ieftin și fără pericole, utilizat de peste 70 de ani”, arată articolul.

Potrivit cercetătorilor chinezi, un tratament cu 500 mg de clorochină pe zi timp de zece zile ar fi suficient.

Interogat despre acest tratament, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a afirmat că a discutat în mai multe rânduri cu Didier Raoult și că autoritățile analizează această pistă.

„Se știe că există studii interesante despre impactul in vitro dar studiile pe pacienți rămân încă de stabilit”, a mai spus ministrul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22