Pe aceeași temă
Steinmeier a facut aceste declaratii duminica, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau american, John Kerry. Oficialul german a mai spus ca "trebuie sa dam deoparte interesele nationale inguste pentru moment" pentru a invinge ISIS, adaugand ca acest lucru se poate obtine doar cu implicarea Turciei, Arabiei Saudite, Iranului si Rusiei, relateaza Hotnews.
Potrivit presei americane, Rusia a trimis armament si militari in Siria, pentru a-l sprijini pe presedintele Bashar al Assad, criticat de Occident crime impotriva propriului popor. Tarile vestice au evitat orice implicare in conflictul din Siria, unde fortele guvernamentale se lupta atat cu militantii ISIS, cat si cu factiuni militare antiguvernamentale.
Rusia trimite trupe si armament in Siria
Rușii au trimis în Siria patru avioane de luptă, aparate observate de SUA în apropiere de Latakia (vest), un fief al regimul Bashar Al-Assad, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, l-a contactat vineri pe omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru prima dată de la preluarea mandatului în februarie 2015, pentru a discuta despre situația din Siria.
Cei doi miniștri au convenit printre altele "să continue discuțiile" între militari privind mijloacele de a schimba informații asupra activităților în diferite părți ale Siriei, pentru a evita orice incident.
Pentagonul a informat că a observat apariția în apropiere de Latakia de material și trupe ruse, situație ce duce la concluzia că armata ursă este pe cale de a instala o bază aeriană avansată.
Moscova a trimis până în prezent în zonă cel puțin patru elicoptere militare, șapte tancuri, mai multe vehicule blindate pentru transportul trupelor, a mai anunțat Pentagonul.
Obama: Strategia rusilor in Siria, sortita esecului
Strategia Rusiei în Siria, de a sustine regimul lui Bashar al-Assad, este "sortită eșecului", a declarat președintele SUA, Barack Obama.
Rusia a cerut vineri coaliției internaționale conduse de SUA să coopereze cu Damascul pentru a-și coordona mai bine loviturile aeriene contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
"Dacă sunt dispuși (rușii – n. red.) să lucreze cu noi și cu cele 60 de țări ale coaliției, atunci există posibilitatea unui acord politic de tranziție", a explicat Obama la o întâlnire cu militari americani la baza Fort Meade (Maryland, estul Statelor Unite) pentru a comemora atacurile din 11 septembrie 2001.
"Vestea proastă este că Rusia continuă să creadă că Assad este cineva care merită să fie sprijinit", a adăugat Obama, promițând să transmită un mesaj clar Rusiei:"Nu puteți continua să aplicați o strategie ce este sortită eșecului".
Liderul sirian este "distrugătorul poporului său", a acuzat Obama, subliniind că Assad și-a transformat țara într-o zonă ce atrage" jihadiștii din întreaga regiune".