Pe aceeași temă
Însă analiştii se tem progresele făcute în lupta anticorupţie în ţară vor fi anulate, comentează Euractiv şi AFP. preluate de News.ro.
Sondajele plasează PSD pe primul loc, cu circa 40% din intenţiile de vot. Partidul Naţional Liberal (PNL), de centru-dreapta, şi Uniunea Salvaţi România (USR), de centru, au împreună între 35% şi 40% din intenţiile de vot.
PNL şi USR vor ca Dacian Cioloş să rămână premier după alegeri. Acesta a acceptat, cu condiţia să rămână independent şi să continue disciplina bugetară, scrie Euractiv
Însă PSD, care va forma, probabil, coaliţie cu ALDE, vrea înlocuirea lui Cioloş cu Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală. Acest lucru s-ar putea dovedi dificil, notează jurnaliştii Euractiv, precizând că o lege din 2001 interzice oricărei persoane condamnate pentru o infracţiune să facă parte din Guvern. Mai mult, preşedintele Klaus Iohannis refuză să numească pe cineva cu probleme cu legea în funcţia de premier.
Aceasta îl poate exclude şi pe fostul premier Victor Ponta, judecat pentru evaziune fiscal şi spălare de bani.
Corupţia
Lipsa măsurilor de precauţie care a provocat tragedia de la Colectiv a fost pusă pe seama oficialilor corupţi care au ignorat problemele.
Pentru mulţi români aceasta a fost picătura care a umplut paharul, iar oamenii au cerut în stradă “curăţarea” ţării.
“Efectele corupţiei au devenit deodată clare pentru toată lumea: 64 de morţi”, îşi aminteşte Mihai Politeanu, fondatorul asociaţiei anticorupţie Iniţiativa România, înfiinţată după incendiu.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), avangarda acestei ofensive, este printre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, după Biserică şi armată.
“Am adus în justiţie miniştri, senatori, parlamentari şi alţi oficiali publici”, a declarat şefa DNA, Codruţa Kovesi, pentru AFP.
Un studiu recent sugerează că 95% dintre români vor ca lupta anticorupţie să fie o prioritate pentru următorul Guvern, dar există temeri că acest lucru nu se va întâmpla dacă PSD se întoarce la putere.
Eforturile de combatere a acestui flagel “a afectat în mod disproporţionat stânga”, a avertizat Ţveta Petrova, din centrul de consultanţă Eurasia Group. “În consecinţă, dacă va ajunge la putere o coaliţie condusă de stânga, va încerca să încetinească această campanie”, a adăugat ea.
Promisiuni
Cu toate acestea, PSD este favorit să devină partidul cu cei mai mulţi reprezentanţi din Parlament, datorită susţinerii de care se bucură în rândul alegătorilor mai în vârstă sau din zonele rurale ale ţării.
La 27 de ani după execuţia dictatorului Nicolae Ceauşescu şi după căderea comunismului, apatia în rândul alegătorilor este mare, iar analiştii se aşteaptă la o rată de participare de circa 40% la alegeri.
Pe parcursul campaniei, ambele tabere, care au făcut schimb de insulte şi au evitat discuţiile politice serioase, au promis creşteri spectaculoase de salarii şi pensii şi reduceri de taxe.
Astfel de promisiuni dau rezultate în a doua cea mai săracă ţară din UE, unde peste jumătate dintre locuinţele din zonele rurale nu au apă curentă, iar copiii din unele şcoli poartă geci în clasă, pentru că nu există încălzire, explică Euractiv şi AFP.
“Dacă o creştere a salariilor ar putea fi obţinută doar printr-o decizie guvernamentală, nu ar mai exista ţări sărace”, a avertizat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.