Stoltenberg: Nu vedem o retragere a trupelor ruse de la granița cu Ucraina. Vom întări flancul estic

L. G. | 16.02.2022

Secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat miercuri la Bruxelles că ia în considerare creșterea contingentelor militare în Europa de Est, inclusiv în România.

Pe aceeași temă

Stoltenberg a declarat în conferința de presă de după întâlnirea cu miniștrii apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice că se are în vedere mărirea contingentelor de militari din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia cu trupe din Marea Britanie, Canada, Germania și SUA. El a mai precizat că guvernul francez s-a oferit să conducă un grup de luptă în România, adăugând: „Vom primi concluziile de la comandanții militari în câteva săptămâni și vom lua o decizie după aceea.”

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii apărării. „O decizie nu a fost luată încă”, a spus acesta, procedurile următoare fiind ca Alianța să ceară avizul autorităților militare din țările în care se vor instala trupe permanente.

Stoltenberg a spus că NATO va lua în calcul instalarea de noi grupuri de luptă în regiunile din centru și sud-est - ca de exemplu România - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii Rusiei.

Întărirea flancului estic al Alianței va irita Moscova, dar reprezintă totodată un avertisment adresat Kremlinului că agresiunea din ultimele luni va fi compensată cu o prezență mai activă a NATO în Europa Centrală și de Est.

Stoltenberg a descris masarea de trupe rusești în jurul Ucrainei ca fiind „cea mai mare concentrare de forțe din Europa de la Războiul Rece”.

El a mai spus că membrii NATO au salutat eforturile diplomatice și semnalele pozitive venite de la Moscova pentru dezescaladarea conflictului cu Ucraina. Însă deocamdată în ciuda declarațiilor pozitive ale Moscovei nu se văd pe teren  semne de reducere a prezenței militare, de retragere pe scară largă a echipamentelor militare și a soldaților mobilizați la graniță.

El a spus că aliații NATO au convenit că o agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea un „cost ridicat”.

Stoltenberg a ținut să precizeze că NATO rămâne „deschisă dialogului” adăugând că „Alianța nu va face compromisuri legate de principalele principii – dreptul fiecărei țari să își decidă propria strategie și determinarea de a ne apăra proprii aliați.

NATO a acuzat, miercuri, Rusia, că a trimis și mai multe trupe pe lângă numărul masiv deja desfășurat la granițele Ucrainei, în condițiile în care Moscova susține că a retras o parte dintre forțele sale și că este deschisă spre diplomație.

Separat, un oficial din serviciile de informații occidentale a avertizat că exercițiile militare ruse au ajuns la apogeu și că riscul unei agresiuni rusești împotriva Ucraina va rămâne ridicat pentru tot restul lunii februarie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22