Stoltenberg, secretar general al NATO: E nevoie de coordonare cu Rusia în privința Siriei

Paul Cristescu | 28.09.2015

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat ca, pentru evitarea eventualelor accidente, e nevoie de o coordonare a forțele ruse și a coaliției conduse de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Pe aceeași temă

 

Stoltenberg a spus că Rusia si-a sporit prezența in Siria, inclusiv prin avioane de luptă și sisteme de apărare antiaeriană. "Bineînțeles, este nevoie să ne asigurăm că nu se produce niciun incident sau accident și că există mecanisme pentru a elimina orice risc de conflict în legătură cu prezența militară tot mai mare a Rusiei și eforturile în desfășurare ale coaliției care luptă împotriva ISIL (Statul Islamic — n.r.)", a spus Stoltenberg, conform Agerpres.

 

Secretarul general al NATO a făcut apel la Rusia "să joacă un rol constructiv și cooperant" în lupta împotriva Statului Islamic și a adăugat că a-l susține pe președintele sirian Bashar al-Assad "nu este o contribuție constructivă la găsirea unei soluții": "Este nevoie cel puțin să se elimine orice risc de conflict în legătură cu prezența forțelor armate ruse în Siria și cu prezența forțelor care luptă împotriva ISIL", a afirmat el, precizând că a salutat contactele care au avut deja loc între SUA și Rusia.

 

Întrebat despre atacurile aeriene desfășurate de Franța separat de coaliția condusă de SUA, Stoltenberg a spus că a salutat "eforturile tuturor aliaților NATO de a lupta împotriva ISIL".El nu a exclus un rol extins al NATO în lupta împotriva Statului Islamic, dar a refuzat să spună ce ar presupune acest lucru. "Cred că ar fi greșit din partea mea să anunț sau să speculez în legătură cu eventuale roluri suplimentare. Vom discuta despre aceasta dacă și când va fi pe agendă", a subliniat secretarul general al NATO.

 

CITITI SI: Putin: Rusia acorda ajutor in Siria exclusiv armatei lui Bashar al Assad

 

Putin propune o nouă coaliție împotriva Statului Islamic

 

Președintele rus Vladimir Putin a propus, duminică, constituirea unei noi coaliție în Siria pentru combaterea grupării jihadiste Statul Islamic și pentru a-și salva aliatul, președintele Bashar al-Assad, în ajunul unei întâlniri decisive la New York cu omologul său american, Barack Obama, relatează AFP, conform Agerpres.

 

Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, difuzat duminică, dar realizat în urmă cu câteva zile, președintele Putin a anunțat că el caută să formeze 'cu țările din regiune un fel de cadru de coordonare' a luptei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Siria și Irak.'Am avea astfel o platformă comună de acțiune colectivă împotriva terorismului', a spus el.

 

Putin, care se preocupă din nou în ultimele săptămâni de Siria, a precizat că el 'personal i-a informat' pe suveranii saudit și iordanian cu privire la propunerile sale, precum și pe SUA.

 

Washingtonul și 60 de țări europene și arabe sunnite alcătuiesc de un an o coaliție militară care atacă obiective ale Statului Islamic în Irak și Siria. Putin consideră — și a insistat asupra acestui aspect în cadrul interviului acordat CBS — că singura modalitate de a găsi o ieșire din criza din Siria este de a-l sprijini pe președintele ei, Bashar al-Assad.

 

Șeful statului rus urmează să dea explicații luni în fața Adunării Generale a ONU — ceea ce dorește să facă de ani de zile — pledând pentru planul său referitor la Siria: o coaliție lărgită, incluzând și armata Damascului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22