Pe aceeași temă
El a precizat insa ca autoritatile europene nu trebuie sa-si reduca eforturile in aceasta directie deoarece traficantii de persoane pot schimba rapid traseele, transmite Reuters.
Stoltenberg, aflat in capitala turca Ankara, a mai declarat ca actuala criza a migrantilor arata ca este nevoie de o solutionare rapida a conflictului din Siria.
Aceasta a mai afirmat ca ajutorul dat de NATO a avut un rol esential in oprirea traficului de persoane si in reducerea fluxului de migranti din Marea Egee.
“Actionand pe baza informatiilor furnizate de NATO, Turcia a distrus retelele traficantilor de persoane... cifrele organizatiilor internationale confirma ca numarul migrantilor si refugiatilor ce trec Marea Egee a scazut in mod substantial ... Asta e o dovada a faptului ca eforturile noastre colective fac diferenta. Trebuie sa ramanem flexibili pentru ca traficantii de oameni isi schimba rutele foarte rapid”, a declarat secretarul general al NATO.
Ankara s-a angajat, prin acordul UE-Turcia, sa participe la stoparea fluxului de migranți spre Europa, în schimbul unor beneficii financiare și politice. Acordul vizează închiderea principalei rute pe care o folosesc refugiații care încearcă să ajungă pe continent, anume pe Marea Egee, în Grecia și de acolo spre Germania sau țările nordice.
Documentul presupune ca Turcia să preia toți migranții care traversează ilegal în Grecia, iar în schimb UE ar urma să preia mii de refugiați direct din Turcia și sa aloce fonduri suplimentare către Ankara. In plus, UE ar urma sa ridice mai rapid vizele in cazul Turciei și sa faca progrese semnificative în negocierile pentru aderarea Turciei la UE.
Bruxellesul a acceptat accelerarea deblocării unei sume de 3 miliarde de euro, bani deja promiși Ankarei în schimbul sprijinului în criza migrației. Alte 3 miliarde de euro ar urma să meargă la turci din 2018.