Stoltenberg, seful NATO: Numarul migrantilor care vin din Turcia spre UE a scazut

Vlad Toma | 21.04.2016

Jens Stoltenberg, seful NATO, a declarat recent ca numarul migrantilor si refugiatilor care vin spre statele UE din Turcia prin Marea Egee a scazut in mod substantial.

Pe aceeași temă

 

El a precizat insa ca autoritatile europene nu trebuie sa-si reduca eforturile in aceasta directie deoarece traficantii de persoane pot schimba rapid traseele, transmite Reuters.

 

Stoltenberg, aflat in capitala turca Ankara, a mai declarat ca actuala criza a migrantilor arata ca este nevoie de o solutionare rapida a conflictului din Siria. 
 

Aceasta a mai afirmat ca ajutorul dat de NATO a avut un rol esential in oprirea traficului de persoane si in reducerea fluxului de migranti din Marea Egee.
 

“Actionand pe baza informatiilor furnizate de NATO, Turcia a distrus retelele traficantilor de persoane... cifrele organizatiilor internationale confirma ca numarul migrantilor si refugiatilor ce trec Marea Egee a scazut in mod substantial ... Asta e o dovada a faptului ca eforturile noastre colective fac diferenta. Trebuie sa ramanem flexibili pentru ca traficantii de oameni isi schimba rutele foarte rapid”, a declarat secretarul general al NATO.

 

Ankara s-a angajat, prin acordul UE-Turcia, sa participe la stoparea fluxului de migranți spre Europa, în schimbul unor beneficii financiare și politice. Acordul vizează închiderea principalei rute pe care o folosesc refugiații care încearcă să ajungă pe continent, anume pe Marea Egee, în Grecia și de acolo spre Germania sau țările nordice.

 

Documentul presupune ca Turcia să preia toți migranții care traversează ilegal în Grecia, iar în schimb UE ar urma să preia mii de refugiați direct din Turcia și sa aloce fonduri suplimentare către Ankara. In plus, UE ar urma sa ridice mai rapid vizele in cazul Turciei și sa faca progrese semnificative în negocierile pentru aderarea Turciei la UE.

 

Bruxellesul a acceptat accelerarea deblocării unei sume de 3 miliarde de euro, bani deja promiși Ankarei în schimbul sprijinului în criza migrației. Alte 3 miliarde de euro ar urma să meargă la turci din 2018.

 
Pe baza acestei intelegeri, incepând cu 20 martie, toți migranții care ajung ilegal în Grecia vor fi retrimiși în Turcia, imediat ce au fost înregistrați și cererile lor de azil procesate.  
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22