Stratfor: R. Moldova, camp de lupta strategica, in mijlocul unui conflict mai extins

Vlad Toma | 28.01.2016

Conform unei analize efectuate de Stratfor, deşi este o ţară mică şi săracă, Republica Moldova păstrează o semnificaţie geopolitică importantă, aflându-se într-un punct cheie intre Muntii Carpati si Marea Neagra.

Pe aceeași temă

 

"Pe un continent unde se afla mai multe mari puteri, Republica Moldova pare nesemnificativa. Totusi dimensiunile mici si saracia relativa a Republicii Moldova nu scad din semnificatia geopolitica a tarii, care se afla in locatia cheie in depresiunile din sud-estul Europei intre Muntii Carpati si Marea Neagra", arata Stratfor, conform Agora.md.
 

 

"Fragmentarile politice din Republica Moldova nu se limiteaza la capitala, Chisinau, in toata tara exista mai multe bastioane de sprijin rusesc, inclusiv la nord in orasul Balti, la sud in regiunea autonoma Gagauzia, precum si in teritoriul separatist Transnistria", scriu expertii Stratfor.
 

Potrivit acestora, „în cazul în care guvernul pro-occidental din Republica Moldova va continua să se manifeste împotriva protestelor, rezistența ar putea crește atât în Chișinău cât și în regiunile pro-ruse din țară. De cealaltă parte, dacă guvernul va ceda și va anunța alegeri anticipate, riscă să piardă în fața partidelor pro-ruse, care ar putea împiedica integrarea europeană a țării, sau să anuleze ani de reforme pro-europene”.

 

"Pe masura continuarii concurentei in tarile din spatiul ex-sovietic, Republica Moldova va ramane semnificativa, fiind atat un camp de lupta strategica cat si cea mai importanta in mijlocul unui conflict mai extins. Si, asemeni situatiei din Ucraina unde au fost echilibrate doua orientari geopolitice distincte, dinamica interna a Republicii Moldova se va accelera inca multi ani inainte", conchid expertii Stratfor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22