Stratfor sustine ca Emmanuel Macron merge in Romania pentru a-si proteja muncitorii

E.b. | 10.08.2017

Stratfor scrie, intr-un amplu articol, ca se iveste o noua disputa intre statele estice si cele vestice ale Uniunii Europene, De data asta, dezbaterea se va centra pe statutul muncitorilor trimisi de angajatori sa lucreze temporar in alt stat membru UE.

Pe aceeași temă

 

 

Ajuns in alta tara, se aplica in continuare regulile de asigurare sociala ale tarii de origine. Astfel, companiile ii pot plati pe muncitorii din Europa Centrala si de Est mai putin decat pe colegii lor vest-europeni. Insa, desi numarul de expati muncitori reprezinta mai putin de 1 la suta din forta de munca a continentului, subiectul starneste controverse, pentru ca tari cu un nivel ridicat al salariului, precum Franta, Austria si Olanda, sustin ca sistemul le confera muncitorilor din tari cu salariu mic, precum Romania si Polonia, un avantaj injust, conform ziare.com, care citeaza Stratfor.

 

Astfel, presedintele Emmanuel Macron va discuta acest aspect cu omologul sau roman, Klaus Iohannis, dar si cu liderii din Austria, Cehia, Slovacia si Bulgaria, in turneul sau estic care va avea loc in perioada 23-25 august.

 

De asemenea, liderul de la Paris vrea sa se asigure ca muncitorii francezi din alte tari primesc acelasi salariu ca al muncitorilor care efectueaza o munca similiara in tara gazda.

 

Sistemul muncitorilor detasati in alta tara a fost creat de Uniunea Europeana in anul 1996, insa reformele au intarziat sa apara. 20 de ani mai tarziu, in 2016, Comisia Europeana a prezentat o serie de propuneri de reforma, insa 11 tari, cea mai mare parte din Europa Centrala si de Est, au inghetat propunerile si au cerut Bruxelles-ului sa le revizuiasca.

 

CE va relua dezbaterea in acest an, insa statele membre si Parlamentul European trebuie sa aprobe orice schimbare adusa acestui sistem. In principal, tarile care se opun modificarilor nu au suficiente voturi pentru veto, iar turneul lui Macron in regiune este o incercare de a gasi o solutie de compromis.

Printre prioritatile presedintelui francez se numara apararea industriei si muncitorilor tarii sale.

 

***************

 

Emmanuel Macron va efectua o vizita oficiala in tara noastra, pe 24 august, cand se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, iar surse de la Elysee au spus inca din momentul anuntului ca discutiile se vor axa pe tema muncitorilor detasati.

 

"Discutiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea si aprofundarea relatiei bilaterale de parteneriat strategic, precum si pe principalele subiecte aflate pe agenda europeana, internationala si de securitate", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22