Pe aceeași temă
Un studiu comandat de guvernul Regatului Unit a introdus caracatițele, crabii și homarii pe lista ființelor care posedă simțuri și care se vor bucura de noi legi privind bunăstarea animalelor, anunță CNN.
Raportul specialiștilor de la London School of Economics a analizat 300 de studii științifice pentru a evalua dovezile de sensibilitate și au ajuns la concluzia că cefalopodele (cum ar fi caracatițele, calmarii și sepia) și decapodele (cum ar fi crabii, homarii și racii) ar trebui tratate ca ființe care posedă simțuri.
Vertebratele, animale cu coloană vertebrală, sunt deja clasificate ca fiind sensibile în noua legislație privind bunăstarea animalelor aflată în prezent în dezbatere în Regatul Unit.
„Legea privind bunăstarea animalelor oferă o garanție crucială că bunăstarea animalelor este luată în considerare în mod corect atunci când se elaborează noi legi. Știința este acum clară și spune că decapodele și cefalopodele pot simți durerea și, prin urmare, este corect să fie acoperite de această legislație vitală” a declarat ministrul bunăstării animalelor, Lord Zac Goldsmith. Conform studiilor nici cefalopodele și nici decapodele nu ar trebui fierte de vii, în procesul de preparare al mâncării.
Proiectul de lege urmărește să înființeze un Comitet pentru Sentința Animalelor, care va emite rapoarte despre cât de bine au luat deciziile guvernamentale în considerare bunăstarea animalelor care posedă simțuri.
Recentul documentar difuzat de Netflix „My Octopus Teacher” a prezentat abilitățile unice ale caracatițelor. Structura creierului caracatițelor este foarte diferită de cea a oamenilor, dar are unele dintre aceleași funcții ca și creierul mamiferelor, cum ar fi abilitățile de învățare, inclusiv capacitatea de a rezolva probleme și, eventual, capacitatea de a visa.