Pe aceeași temă
Mai multe reţele de socializare şi site-uri cunoscute din cauza conţinuturilor lor de extremă dreapta au fost îndepărtate de pe web, în urma manifestaţiilor extremiste violente din centrul acestui oraş situat în estul Statelor Unite, unde un simpatizant neonazist a semănat teroarea după ce a intrat cu maşina în mulţime şi a ucis o tânără.
Site-ul Daily Stormer, al cărui fondator Andrew Anglin îşi clamează în mod deschis admiraţia faţă de Adolf Hitler, a avut parte mai multe zile agitate. După ce a fost închis de gazda sa americană GoDaddy, a încercat să-şi schimbe adresa, după care a fost blocat din nou, de Google. A treia încercare, sub un nume de domeniu rus, nu a fost mai fructuoasă, transmite Digi 24 care citează News.ro. Apoi un mare prestator american de servicii de securitate către milioanele de gazde de site-uri - Cloudfare - a anunţat la rândul său că blochează Daily Stormer.
În ceea ce priveşte reţeaua de socializare favorită a grupărilor de extremă dreapta - Gab -, i-a fost suprimată aplicaţia din magazinul Google Play, pe Android, iar conturile pe Facebook şi Instagram ale altor grupări extremiste au fost blocate.
Site-ul de întâlniri OkCupid l-a dat afară pe un adept al supremaţiei albilor, Chris Cantwell. „La OKCupid noi luăm drepturile fundamentale ale fiecăruia foarte în serios”, a comentat patronul Elie Seidman. Însă „privilegiul de a aparţine comunităţii OKCupid nu este valabil pentru naziţti şi (adepţii) supremaţiei (albilor)”, a subliniat el.
Aceste decizii categorice au trezit o dezbatere cu atât mai spinoasă în Statele Unite, cu cât libertatea de exprimare este cvasi-sacră
Întreprinderile private, care controlează practic toate serviciile oferite pe Internet, este necesar să poată să aibă asemenea iniţiative?
Nu, potrivit Electronic Frontier Foundation, un grup de reflecţie specializat în drepturi civice în era digitală, care denunţă o cenzură „periculoasă” din partea GoDaddy, Google şi Cloudflare.
„Trebuie să recunoaştem că, pe Internet, orice tactică folosită cu scopul de a-i face să tacă pe neonazişti va fi în curând aplicată şi altora, inclusiv oamenilor cu care suntem de acord”, subliniază membrii ei.
„Noi nu apărăm libertatea de exprimare pentru că suntem de acord cu ceea ce spune. O facem pentru că noi credem că nimeni - nici Guvernul şi nici întreprinderile private - nu ar trebui să poată să decidă cine poate să vorbească şi cine trebuie să tacă”.
Inclusiv CEO-ul Cloudflare Matthew Prince a recunoscut partea arbitrară a luării sale de poziţie faţă de Daily Stormer într-un mesaj către angajaţii săi.
„Logica mea din spatele acestei decizii este simplă. Oamenii din spatele Daily Stormer sunt nişte idioţi şi m-am săturat”, scrie el fără ocolişuri. „M-am trezit literalmente într-o dispoziţie proastă şi am decis că cuiva trebuie să i se interzică accesul la Internet. Nimeni nu ar trebui să aibă această putere”.
O reţea de socializare care urmează modelul Twitter, Gab a fost lansată anul trecut de către un libertarian, un acerb apărărtor al libertăţii de exprimare, Andrew Torba, şi are deja peste 200.000 de utilizatori, potrivit purtătorului său de cuvânt Utsav Sanduja.
Cea mai mare parte a conţinutului ei este puternic marcată de extrema dreaptă, prin mesaje în mod deschis antisemite şi rasiste, însă Utsav Sanduja dă asigurări că Gab are totodată utilizatori de extremă stânga, dar şi conţinut apolitic.
Însă un val de mesaje de extremă dreapta a determinat Google Play să suprime Gab dintre ofertele sale săptămâna trecută.
„Aplicaţiile reţelelelor sociale trebuie să demonstreze că moderatorii joacă un rol suficient, mai ales în privinţa conţinuturilor care incită la violenţă şi promovează ura faţă de anumite grupuri”, a declarat un purtător de cuvânt Google pentru AFP.
Însă, în opinia purtătorului de cuvânt Gab este vorba pur şi simplu doar de cenzură, deoarece, subliniază el, Primul Amndament al Constituţiei americane apără libertatea de exprimare, inclusiv atunci când afirmaţiile sunt considerate insultătoare.
„Gab încearcă să se asigure că utilizatorii se bucură de aceste drepturi garantate rpin Constituţie. Însă aceste grupuri uriaşe le suprimă”, acuză el. Curtea Supremă a tranşat. declaraţiile pline de ură sunt şi ele acoperite de libertatea de exprimare”.