SUA ar urma să recunoască genocidul armean. Joe Biden și Erdogan au avut o discuție telefonică

Laurentiu Gheorghe | 24.04.2021

Președintele SUA, Joe Biden, este așteptat să recunoască formal genocidul armean, subiect care stârnește furia Turciei.

Pe aceeași temă

Departamentul de stat al SUA a spus vineri că sâmbătă este așteptat un anunț al președintelui Joe Biden cu privire la „genocidul armean”, care devine primul președinte american care ar recunoaște formal în ciuda opoziției Turciei.

„În ceea ce priveşte genocidul armean, vă puteţi aştepta la un anunţ mâine”, a declarat adjuncta purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane Jalina Porter. Până acum, guvernul american s-a abţinut să facă referire la genocidul armean.

Preşedintele american Joe Biden a avut vineri o convorbire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Casa Albă în ajunul recunoaşterii aşteptate a genocidului armean de către Statele Unite, notează AFP.

Preşedintele SUA şi-a exprimat dorinţa de a construi o „relaţie bilaterală constructivă”, a indicat Casa Albă într-un scurt comunicat care nu menţionează posibilitatea acestei recunoaşteri care provoacă nemulţumirea Ankarei.

Genocidul armean, recunoscut de 30 de ţări şi numeroşi istorici, este contestat de Turcia.

Preşedintele american Joe Biden va recunoaşte oficial genocidul armean în această săptămână cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia, a scris miercuri presa americană, notează AFP.

Acesta este unul dintre cele mai delicate și controversate subiecte din istoria modernă a Turciei cu toate că au trecut multe decenii de la acest episod. Recunoașterea genocidului armean este o „linie roșie” pentru toți liderii turci care au reacționat cu înverșunare și doar la simpla evocare a tragicelor evenimente și care oficial este recunoscut doar de 30 de state. SUA ar fi astfel cel de al 31-lea stat care ar recunoaște formal genocidul, iar multe altele ar putea să-i urmeze exemplul, ceea ce ar reprezenta un deficit de imagine pentru Ankara.

Imediat după anunțul privind convorbirea telefonică dintre președinții Biden și Erdogan, lira turcească a scăzut rapid la cea mai mică valoare din ultimele cinci luni, anticipând o deteriorare a relațiilor turco-americane.

Liderii Congresului SUA, precum și americanii de origine armeană, au desfășurat timp de decenii un lobby activ pentru o mai mare recunoaștere a evenimentului provocat de guvernul Turc în perioada Primului Război Mondial. Astfel Turica este acuzată de uciderea sistematică în masă a peste un milion de armeni în Asia Mică între 1915 și 1917 la finalul existenței Imperiului Otoman. Sute de mii de creștini greci și asirieni au fost, de asemenea, sacrificați în numele „turcificării”. Cu toate acestea, termenul în sine a fost interzis decenii în parlamentul Turciei și aplicarea de măsuri legale dure pentru orice jurnalist care ar fi dorit să scrie despre acesta în țară.

Campania de presiune de lungă durată a Turciei a funcționat în multe țări occidentale. De exemplu, administrația Trump a blocat efortul Congresului bipartisan din 2019 de a adopta o lege care să recunoască genocidul armean. Astfel, recunoașterea lui Biden va marca o diferență majoră față de toți predecesorii săi, care nu au vrut să înrăutățească relațiile cu puternicul aliat NATO de la Marea Neagră.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22