SUA: Camera Reprezentantilor voteaza impotriva primirii de refugiaţi sirieni si irakieni

Paul Cristescu | 20.11.2015

Proiectul presedintelui Obama de primire a refugiaţilor sirieni şi irakieni a fost blocat de Camera Reprezentantilor printr-o rezolutie care suspenda acest proiect, pe fondul riscurilor teroriste. Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama isi va folosi dreptul de veto împotriva acestei rezolutii.

Pe aceeași temă

 

Rezoluţia a primit 289 de voturi pentru şi 137 împotrivă fiind adoptată in principal de majoritatea republicană, dar şi de 47 de congresmeni democraţi. Camera Reprezentantilor incearca sa blocheze prin acest vot proiectul Administratiei Obama desi se stie ca presedintele are drept de veto, relatează Gândul.

 

Rezolutia a fost redactata rapid de republicani, in urma atentatelor care au avut loc vineri la Paris. Acestia au respins ideea sustinuta de Anna Richard, asistentul secretar al statului pentru populatie, refugiati si imigratie, care spunea ca exista doar o foarte mica posibilitate ca vreunul dintre refugiatii sirieni sa fie terorist, arata Reuters.

 

Republicanii in schimb au sustinut continuu ca unii dintre refugiatii sirieni sau irakieni pot fi militanti islamisti, invocand evenimentele de la Paris, caz în care există suspiciuni că unul dintre autorii atentatelor ar fi fost un refugiat care a intrat in Europa prin Grecia. 

 

Casa Albă a transmis că Obama va bloca rezoluţia Camerei Reprezentantilor din cauza cerintelor legate de monitorizarea refugiatilor din SUA, acestea fiind lipsite de orice caracter practic si impiedicand eforturile de a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie de acest lucru. 

 

Guvernatorii a şapte state americane au semnalat luni că nu vor mai primi refugiaţi sirieni, invocând raţiuni de securitate, în contextul în care, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, majoritatea cetăţenilor SUA cred că primirea imigranţilor din Orientul Mijlociu generează probleme de siguranţă. Guvernatorii statelor Alabama, Michigan, Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana şi Mississippi au anunţat că nu vor mai participa la planul Administraţiei Barack Obama de distribuire a 10.000 de refugiaţi sirieni în următorii ani.

 

"Texas nu poate participa la niciun program în care sunt implicaţi refugiaţi sirieni, pentru că oricare dintre aceşti oameni poate fi implicat în activităţi teroriste", a declarat Greg Abbott, guvernatorul statului. "Nimeni nu poate garanta, nici măcar autorităţile federale, că refugiaţii sirieni nu sunt implicaţi în activităţi teroriste", a subliniat el.

 

Conform unui sondaj efectuat de Institutul Ipsos la comanda Reuters, 52 la sută dintre cetăţenii americani cred că ţările care acceptă refugiaţi din Orientul Mijlociu se expun riscurilor în materie de securitate.

 

Statul Islamic a făcut public joi un material video în care ameninţă că vor arunca în aer Casa Albă. Cu o zi înainte, Statul Islamic a amenintat, tot intr-un material video, orasul New York.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22