SUA cer Turciei sa detensioneze relatia cu Rusia, in timp ce cauta solutii defensive

Tudor Despina | 01.12.2015

Aliatii Nord-Atlantici cauta sa intareasca defensiva Turciei la granita cu Siria dupa ce americanii si nemtii si-au retras bateriile de rachete din zona, lasand Ankara expusa la provocarile rusilor. Astazi, Moscova a aprobat oficial sanctiunile la adresa Turciei.

Pe aceeași temă

 

Intr-o incercare de a calma situatia la granita turco-siriana, presedintele american Barack Obama le-a cerut, astazi, turcilor sa reduca tensiunile cu Moscova, in vederea consolidarii eforturilor in lupta impotriva Statului Islamic. Washingtonul a reafirmat, insa, ca sprijinul pentru aliatul sau ramane de neclintit.

 

Obama s-a intalnit cu omologul sau turc Erdogan la Paris, in marja summitului pe schimbari climatice, la o saptamana de la doborarea avionului de lupta rusesc de aviatia turca la granita cu Siria. “Statele Unite sprijina dreptul Turciei sa isi apere spatiul aerian si teritoriul”, a spus Obama, liderul american vorbind despre solutiile pe care Ankara si Moscova le pot adopta in vederea detensionarii relatiei.

 

Statul Islamic ramane inamicul comun in regiune, i-a transmis Obama lui Erdogan. “Cu totii avem un inamic comun, acela e Statul Islamic, si vreau sa ma asigur ca ne concentram pe acea amenintare”, a punctat liderul de la Casa Alba, citat de Reuters.

 

Moscova decreteaza sanctiuni asupra turcilor

 

In tot acest timp, tensiunile dintre rusi si turci nu par sa scada foarte mult. Dupa ce premierul Davutoglu a spus clar ca Ankara nu va cere scuze Moscovei pentru doborarea avionului, rusii au semnat astazi oficial planul de sanctiuni indreptate catre Turcia.

 

Un ordin de sanctiuni impotriva Ankarei a fost publicat marti pe site-ul guvernului rus, dupa ce a fost semnat de premierul Dmitri Medvedev. Prin aceasta, Moscova cauta sa raspunda la doborarea avionului de vanatoare Suhoi-24 de catre aviatia turca. Decizia puncteaza ca Rusia nu va mai importa produse agricole din Turcia incepand cu 1 Ianuarie 2016 si a formalizat o interdictie asupra zborurilor catre spatiul aerian turc incepand de la 1 Decembrie 2015.
 


(Obama, in dreapta, discuta cu Erdogan, in stanga, la 1 Decembrie in Paris / Foto: Reuters)
 

Totusi, rusii au fost precauti sa nu deranjeze principalele colaborari cu turcii. Astfel, sanctiunile nu vizeaza proiecte energetice importante precum gazoductul Turkish Stream. Relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat rapid incepand din 24 Noiembrie, cand fortele aeriene turce au doborat un Suhoi al aviatiei ruse la granita turco-siriana. Ankara spune ca aeronava a violat spatiul sau aerian si a fost somata in repetate randuri sa schimbe cursul inainte sa fie lovita. Moscova sustine ca Suhoiul se afla in spatiul sirian, la cativa kilometri de granita cu Turcia, intr-o misiune de sustinere a liderului Bashar al-Assad.

 

Alianta, in sprijinul Ankarei

 

In tot acest context, NATO cauta solutii pentru intarirea capacitatilor de aparare ale turcilor la granita cu Siria. Recent, Statele Unite si-au retras bateriile de rachete defensive pentru modernizare, iar Germania a retras bateriile Patriot de la frontiera, lasand Ankara expusa la provocarile rusilor in regiune. Spania ramane singurul aliat NATO care stationeaza baterii Patriot in zona, arata Reuters. “Trebuie sa sprijinim Turcia”, a spus ferm ministrul canadian de Externe Stephane Dion.

 

De altfel, Secretarul de Stat american John Kerry va face presiuni astfel incat alti membri ai Aliantei sa se implice mai mult in protejarea Turciei, dar si sa depuna mai mult efort in cadrul coalitiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic. “Avem un numer de aliati care iau in considerare suplimentarea eforturilor de a sprijini suveranitatea si securitatea Turciei, dar si pentru operatiunile din Siria”, a spus un oficial.

 

Ministrii de Externe sunt asteptati marti sa cada de acord in mod formal pentru suplimentarea capacitatilor militare tehnice la granitele Turciei. In acest sens, Secretarul General al Aliantei Jens Stoltenberg a spus ca o decizie pentru un pachet de actiuni e asteptata “in decurs de saptamani”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22