SUA: Curtea Supremă anulează dreptul la avort, lăsând fiecare stat să decidă dacă este legal sau nu

L. G. | 24.06.2022

Curtea Supremă a SUA a anulat vineri o hotărâre din 1973 în cazul Roe vs. Wade care garanta accesul femeilor la avort la nivel național, astfel fiecare stat este liber să legalizeze sau nu avortul.

Pe aceeași temă

Potrivit unei analize a New York Times, după anularea hotărârii „Roe vs. Wade”, avortul ar putea fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității. «Roe v. Wade» a fost total nefondată de la început” și „trebuie respinsă”. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a adăugat el.

Această formulare este asemănătoare cu cea dintr-un draft al hotărârii care a făcut obiectul unei scurgeri în presă fără precedent pentru Curtea Supremă la începutul lunii mai, provocând manifestații de amploare în toată țara și un val de indignare.

Hotărârea publicată vineri „este una dintre cele mai importante din istoria Curții Supreme de la crearea sa în 1790”, notează profesorul de drept al sănătății Lawrence Gostin.

„S-a întâmplat deja să-și schimbe jurisprudența, să stabilească sau să restabilească un drept, dar să-l înlăture niciodată”, a spus el pentru AFP.

Decizia contravine tendinței internaționale de liberalizare a avorturilor, cu progrese în țări în care influența Bisericii Catolice rămâne puternică, precum Irlanda, Argentina, Mexic și Columbia.

Obama: Un atac la drepturile fundamentale

Fostul președinte al SUA, Barack Obana a acuzat Curtea Supremă că, prin hotărârea de vineri, „atacă libertățile fundamentale a milioane de americani”.

„Astăzi, Curtea Supremă nu numai că a răsturnat un precedent istoric de aproape 50 de ani, ci a lăsat și cea mai personală decizie să fie luată de politicieni și ideologi”, a scris Obama pe Twitter.

Și președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a declarat că parlamentarii Partidul Democrat vor continua să militeze pentru „a transpune «Roe vs. Wade» într-o lege federală care să nu mai poată di anulată de Curtea Supremă

Congresmenul Chuck Schumer a fost și mai dur față de această hotărâre a Curții Supreme: „Femeilor americane li se anulează drepturile de cinci judecători nealeși din curtea extremistă MAGA (Make America Great Again, sloganul lui Donald Trump – n.r.)”.

Pence: S-a corectat o eroare istorică

Fostul vicepreședinte republican al Statelor Unite, Mike Pence, a salutat vineri decizia Curții Supreme de revocare a dreptului constituțional la avort.

„Prin lăsarea acestei probleme la latitudinea statelor și oamenilor, Curtea Supremă a corectat o eroare istorică”, a scris pe Twitter fostul vicepreședinte.

Și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a lăudat decizia Curții, pe care o consideră „curajoasă și corectă”.

La doar o oră după publicarea hotărârii prin care se anulează „Roe vs. Wade”, avorturile în statul Missouri au fost interzise.

Proteste în fața Curții Supreme

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/U4tdd4XF72w" title="WATCH: Supreme Court overturns Roe v. Wade in landmark decision" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Cazul Roe v. Wade

În Statele Unite, avortul a fost autorizat printr-o celebră hotărâre a Curții Supreme a SUA („Roe v. Wade”) din 1973, care eliminat majoritatea restricțiilor plasate asupra avortului.

Potrivit platformei juridice americane Oyez.org, Norma McCorvey, femeia identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe, a intentat un  împotriva lui Henry Wade, procurorul șef al districtului Dallas din statul american Texas.

Cazul reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepția unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva viețile femeilor. Avocații femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituțional dreptul femeilor de a-și decide în privat viețile – drept, de altfel, garantat de amendamentele 1, 4, 5, 9 și 14 din Constituția SUA.

Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în fața judecătorilor Curții Supreme, care au decis în favoarea dreptului la avort. Aceștia au argumentat că dreptul femeilor la avort este protejat de Constituția Statelor Unite, iar femeile au libertatea de a alege să avorteze fără ca Guvernul american să aibă dreptul să intervină excesiv într-o asemenea situația.

Decizia judecătorească a stârnit controverse și nenumărate încercări de răzvrătire venite din partea politicienilor conservatori, care au încercat să o anuleze prin tot felul de legi adoptate pe plan local.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22